• Erik Petersson, Algot Israelsson och Albion Halilaj har alla provspelat för det svenska juniorlandslaget i amerikansk fotboll. I mitten ser vi deras tränare Kristian Borg som var med och bildade Linköpingsförenigen Raiders. Foto: Dennis Petersson

Stora framgångar för Raiders

Amerikansk fotboll hamnar ofta i skuggan av de mer traditionella sporterna, så som fotboll, ishockey och bandy, men intresset och omfattningen växer snabbt. För Linköping Raiders har 2016 varit ett framgångsrikt år, med ett fullbordat seriespel som i sin tur öppnat dörren till juniorlandslaget för flera tongivande spelare. – Sporten är verkligen på uppgång, säger huvudtränaren Kristian Borg.

Senast den amerikanska kontaktsporten utövades i Linköping var år 1998, då föreningen Dragons stod redo på planen för sista gången. En av lagets alla bjässar var Linköpingsbördiga Kristian Borg, som tillhörde klubben i tre år. Därefter fortsatte han sin karriär i bland annat Schweiz och England, för att till slut återvända till hemstaden för fyra år sedan.

– När jag kom hit kände jag att det behövdes amerikansk fotboll i Linköping igen. Jag själv hittade min idrott ganska sent, jag hade provat en massa sporter innan, men de här vanliga idrotterna passar inte alla helt enkelt. Inom den amerikanska fotbollen kan ett större spektrum av spelare platsa i ett lag, det kvittar om du är liten eller stor, alla får plats, så det behövs som ett alternativ, säger initiativtagaren Kristian Borg.

Regionalt samarbete

Han tog tag i drömmen och bildade Linköping Raiders för tre år sedan. På allmänna grönytor runt om i staden startades verksamheten, småskaligt, med endast fyra till fem spelare. Därefter har satsningen exploderat och sedan föreningen blev en del av KFUM och tillsatte en styrelse har en stabilitet skapats som gjort att en expandering varit möjlig. Idag har föreningen omkring 50 medlemmar, har en långsiktig grund med juniorlag i alla åldrar, och samarbetar med Norrköping Panthers för att utveckla sporten i Östergötland. Dessutom fullbordade de ett helt seriespel under årets säsong, vilket var för första gången. 

– Jag tror att amerikansk fotboll verkligen är på uppgång i Sverige. Nu har damsidan fått stor uppmärksamhet i media, och jag som är tränare, tycker att allt som har med sporten att göra är positivt. Man märker tydligt att intresset ökar, säger Kristian Borg. 

Landslagsspelare

2016 har varit ett framgångsrikt år för klubben, där flera spelare fått chans att visa upp sig i juniorlandslaget. Albion Halilaj, Algot Israelsson, Erik Petersson och Gabriel Jönsson, alla har varit med på läger och uttagningar, nu återstår att se om de blir uttagna i truppen.

– Jag började att spela för två år sedan, och fastnade direkt. För det första är det en väldigt fysisk sport, och jag har alltid varit liten av mig, så det är kul för mig att verkligen behöva kämpa och kunna visa att det inte spelar någon roll. Att jag skulle få chansen i landslagsmiljö hade jag inte en tanke på när jag började, men nu satsar jag högt och planerar att flytta till USA och gå på collage, säger Algot Israelsson.

Den 29 oktober anordnas en "prova på dag" i KFUM-hallen på garnisonen där föreningen hoppas se ny ansikten i klubben som vill vara med och utöka verksamheten.