• Marcus och Erica Svennar är inne på slutspurten. Snart öppnar de dörrarna till Linköpings första ölcafé. Foto: Dennis Petersson
  • Trä kommer att vara det vanligaste materialet i lokalen. Foto: Dennis Petersson
  • Just nu jobbar hantverkarna för fullt och snart kan pappskivorna tas bort från skyltfönstren. Foto: Dennis Petersson

Storgatans nya cafépärla

"På sikt vill vi brygga vår egen öl"

Nu är de inne på slutspurten, Marcus och Erica Svennar. Under mars månad hoppas de ta emot de första gästerna på Backen, Linköpings första ölcafé, och förväntningarna är stora. – Hos oss ska alla känna sig välkomna, berättar ölentusiasterna.

 Pappskivorna täcker fortfarande skyltfönstren, men inte länge till. När vår tidning kliver in på Storgatan 54 har det tänkta ölcaféet börjat att ta sin form. Den jättelika bardisken, helt gjord av trä, har tagit sin plats, och snart, vilken dag som helst, får den sällskap av stolar, soffor, bord och övrig inredning. Bakom satsningen står paret Erica och Marcus Svennar, som hoppas kunna öppna inom de närmsta veckorna.

– När jag går runt här i lokalerna och inser att det är sant, att vi ska öppna vårt egna ölcafé, kommer jag ikapp mig själv och bara känner "wow". Det är helt fantastiskt, säger Marcus.

– Det verkligen kliar i fingrarna, man vågar knappt tänka på den dag då vi slår upp dörren och välkomnar gästerna, det känns lite overkligt, fyller Erica i.

Två världar

När de berättar om sin vision återkommer ord som avslappnat, okomplicerat, hemtrevligt och avkopplande. Det ska inte bli något café, inte heller en pub, de vill hamna någonstans mitt emellan med det bästa från två världar.

– Hos oss ska alla känna sig välkomna, vem man än är. Vi tänker väl att vårt ölcafé kan vara stället man möts upp på innan man går och äter en middag, eller att man slinker in här efter handlingen, eller helt enkelt kommer hit för att det är trevligt och mysigt, berättar paret.

Stort ölutbud

Tanken är att öppna tidigare än Linköpings övriga uteställen men även stänga några timmar före. Vad gäller ölen planerar de för sex tappar och en kyl med ett 50-tal olika sorter, dessutom har de för avsikt att erbjuda ett stort utbud av alkoholsvaga drycker så att det finns något som passar alla.

– På sikt önskar vi kunna brygga vår egen öl, det är vårt långsiktiga mål, men först ska vi komma igång med caféverksamheten, och det ser vi verkligen fram emot.

Lokal konstnär

I skrivande stund är väggarna helt vita, men det kommer att genomföras en stor förvandling. Med hjälp av en lokal konstnär kommer lokalen fyllas av färg och mönster. Hur det kommer att se ut vill paret Svennar inte avslöja, men det kommer definitivt bli något alldeles unikt.