• Från Fyrudden går det båt ut i skärgården och vill man kan man även hyra en båt för att se sig om på egen hand. Foto: Tommy Pettersson
  • Valdemarsvik ligger vackert och hr kan man få uppleva storslagen natur. Foto: Tommy Pettersson

Storslagna Valdemarsvik

Att Valdemarsvik ligger vackert är inget att tveka om. Här kan man få uppleva storslagen natur och öppet hav men det ges även möjlighet till både avkoppling och mat i magen.

På mindre än tjugo minuter är man ute i det yttre havsbandet via väg 212 och har man inte bil med sig går det även buss till både Gryt och Fyrudden. Just från Fyrudden går det sedan båt ut i skärgården och vill man kan man även hyra en båt för att se sig om på egen hand. I skärgården finns det gott om små öar för både bad, fiske och solning. Man kan även besöka gamla och genuina fiskesamhällen väl värda ett besök. Mest känt av dessa samhällen är den gamla sälfångstorten och sjörapportens Harstena. Det ges här möjlighet att följa med på sälsafari bland andra aktiviteter.

70 mil kust

Totalt finns längst den Östgötska skärgården en 70 mil lång kust och därmed stora möjligheter till vandring längs med Östgötaleden i flera etapper och men kan till och med gå enda till Åtvidaberg. Längst vandringsleden passeras många natursköna områden såväl som utsiktspunkter, gamla banvallar och små samhällen.

Nils Liedholm är gud

Valdemarsviks mest kända person är utan tvekan Nils Liedholm, fotbollslegend och tränare. Född 1922 i just Valdemarsvik och död 2007 i Italien. Han var under 1950-talet del i den legendariska trion Gre-No-Li i AC Milan och vann som landslagsspelare OS-guld 1948 och VM-silver 1958. Till en början så satsade den unge Nils även på andra sporter så som kulstötning, höjdhopp och spjut men senare tog fotbollen över. Från och med 1949 spelade han i A C Milan i Italien ett land som han aldrig lämnade. Efter sin aktiva karriär som spelare blev han istället tränare. I sin gamla födelsestad finns det en byst av honom precis som det även gör på Idrottsparken i Norrköping.