• Cirkusdirektör Robert Bronett. Foto: Stefan Hedström
  • Sjölejonet Rodger värmde upp. Foto: Stefan Hedström

Största möjliga Cirkus Scott

Gratis kulturgärning

I förra veckan bjöd Cirkus Scott på spektakulära konster och sagolik magi. Gammal cirkuskonst mötte nya idéer.

Det är ingen liten ambulerande apparat som far genom landet med Europas största cirkustält. Med sig hade de järnspett på 390 meter, 21 ton halm och en kanon på fem meter.

Cirkus med anor

1937 startade bröderna Bronett Cirkus Scott som flackade runt genom Sverige redan på 40-talet. Det som sedan har kommit att bli synonymt med cirkusen är övertagandet 1982 av François Bronett, då han myntade det klassiska ”Största möjliga tyssstnad”. 1994 tog hans söner Henry och Robert Bronett över efter faderns död.

– 2002 slutade jag på cirkusen, då jag tröttnat på klassisk nummervarieté. Den formen intresserade mig inte längre, berättar den nuvarande cirkusdirektören Robert Bronett.

Återkomst

Rober Bronett höll sig borta ända till 2011, då han återigen tog på sig direktörsvästen.

– Den här gången ville jag göra något nytt, som förra året gjorde vi Bamse och hans vänner, där till exempel Lille Skutt hoppar trampolin. Vi ville ta det häftiga från fiktionen och ta det till verkligheten, menar Robert Bronett.

Sockervadd och stoj

– I år handlar showens story om trollkarlen Merlin och hur han ska få tillbaka sin trollstav. Så redan ett par timmar innan varje show kan man besöka cirkusens cirkuspark där Merlin lär ut trolleritrick. Alla får även hoppa trampolin och gå på lina med mera, berättar Bronett.

Kvällens förebild

– Vi är stolta över att säga att vi har Europas enda kvinnliga mänskliga kanonkula, Robin Valencia. Hon kommer att fara 30 meter över publiken med en start på fyra g. Inte nog med det, hon kommer fara igenom en annan dimension för att hämta Merlins trollspö och därmed bli kvällens hjältinna, ler Bronett.

Kulturgärning

På cirkusen var det många djur som var med och gjorde trick. Allt från hästar till elefanter och sjölejon som gamle trotjänaren Rodger. Men det var inte bara betalande som fick komma och se djuren.

– Djuren får alla komma att se på. Vi tycker det är viktigt att alla barn ska få se exotiska djur, inte bara de som har råd att köpa biljett av oss eller åka utomlands, menar Bronett.