• Sofie Blomqvist och Fadi Issa bestämde sig för att satsa på drömmen om att bli bartender. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Stort söktryck till Barverket

Sofie Blomqvist och Fadi Issa är två av över 60 personer som sökte till Barverket. – Jag har alltid drömt om att jobba i baren, säger Fadi Issa.
Klockan är fyra och det är dags för den sista gruppen att bli intervjuade. En betydelsefull intervju som kan leda till en plats i barkursen Barverket och förhoppningsvis ett jobb inom S8gruppen. En av tjejerna stampar nervöst i golvet men Sofie Blomqvist och Fadi Issa är helt lugna. Sofie Blomqvist har inte deltagit i någon barkurs tidigare men hon har jobbat som timanställd inom branschen och nu siktar hon på större jobb.

– Jag sökte till Barverket eftersom jag tycker att det är ett bra koncept – att det är en intensiv utbildning och att man sedan kan få ett jobb. Det är också jättebra att kursen är gratis eftersom det ger fler möjligheten att medverka, de som söker jobb har ju ofta inte så mycket pengar.

”Perfekt jobb för mig”

Fadi Issa har aldrig jobbat som bartender, men det har alltid varit en dröm. Han bestämde sig för att testa vingarna och sökte till Barverket.

– Jag vill ta vara på möjligheten och lära mig så mycket som möjligt så att jag kan stå i baren. Förhoppningsvis får jag ett jobb inom S8gruppen, annars har jag utbildningen så att jag kan söka andra jobb.

– Jag är social och tycker om att prata med människor, så det här är nog ett perfekt jobb för mig, säger Faddi Issa innan han och Sofie Blomqvist öppnar dörren och går in för att bli intervjuade av Johannes Soner, vd för S8gruppen, och Nick Sitbon, vd för Liquid Management.

Från truckförare till hemmafruar

Nick Sitbon tycker att det är fantastiskt att över 60 personer sökte till Barverket.

– Men jag är inte förvånad över att folk är intresserade av att få en gratis utbildning och sedan ett jobb, säger Nick Sitbon och tillägger att personer i alla åldrar har sökt till barkursen.

– Det är allt från truckförare till hemmafruar som har sökt.

Bra att inte ha erfarenhet

Johannes Soner och Nick Sitbon hade gruppintervjuer för att de skulle se hur personerna fungerar i en grupp. När de ställde en fråga till hela gruppen uppmärksammade de vem som svarade - att vara bra på att både prata och lyssna är A och O för en bartender. Och det är ett plus om de som ska delta i Barverket inte har någon erfarenhet i baren.

– Desto mindre erfarenhet, desto bättre är det för mig. Det tar mycket längre tid att få personer att förstå att det de har lärt sig tidigare är fel, än att lära dem från början, berättar Nick Sitbon.

Tolv lyckliga deltagare

När alla intervjuer var avklarade valdes tolv personer som ska få medverka i femdagarskursen som sätter igång den 13 april. Kursen avslutas med tenta och om man klarar den erbjuds man praktik inom S8Gruppen som kan leda till ett jobb på någon av restaurangerna som ingår i koncernen. Nick Sitbon säger att tio till elva personer kan få jobb efter kursen. Inom en snar framtid kanske ni ser Fadi Issa och Sofie Blomqvist bakom baren, båda ska nämligen delta i Barverket!