• Stergios Papadopoulos, ägare till Grekiskt & Gott. Foto Stefan Hedström
  • Restaurangen Grekiskt & Gott brann för ett drygt halvår sedan men är nu i gång igen och kunderna kommer. Foto: Stefan Hedström

Stort sug efter det grekiska köket

I juni 2013 brann den. Fyra månader senare, 28 oktober, öppnade restaurangen igen. – Jag tänkte aldrig på att ge upp. Branden tog en halvtimme att smälta, sedan var jag i gång igen, fastslår Stergios Papadopoulos, ägare till Grekiskt & Gott.

Restaurangen på S:t Larsgatan i centrala Linköping totalrenoverades och fick bland annat ny inredning. Och kunderna strömmar till den pånyttstartade krogen som serverar både lunch och har öppet på kvällen.

– Det går bra. Vi har ökat omsättningen med 30 procent jämfört med tidigare, förtäljer Stergios.

Han berättar om en ny meny där allt baseras på kolgrillat. Endast olivolja används i marinad och till grillningen av de klassiska grekiska rätterna. Inriktningen är just grekiska rätter och råvaror med kvalitet.

Smarriga efterrätter

I utbudet finns den grekiska fetaosten Agrafa som är känd och har bra rykte i Grekland. På dryckessidan finns den gamla ölfavoriten Fix och i vinstället står flaskor från de välrenommerade grekiska vingårdarna Boutari och Hatzimichali.

– Vi satsar också på grekiska efterrätter. Vi har en som heter rivani och är en mannagrynskaka. Baklava känner många till och karydopita, en valnötskaka, har blivit populär hos kunderna, säger Stergios.

Stergios Papadopoulos har 34 års erfarenhet från branschen, bodde 18 år i Sverige innan han flyttade tillbaka till Grekland 2004. För tre år gick flyttlasset åt andra hållet och sedan 2010 har han drivit restaurangen Grekiskt & Gott.

Ska likna Grekland

Han delar med sig av sina tankar och mål kring sitt företag.

– Jag jobbar förstås för att kunna leva men framför allt vill jag att kunder tycker om oss, om maten, om miljön. Jag försöker göra det så likt Grekland som möjligt i hur vi lagar maten och hur vi bemöter gäster. Vi ska vara nära kunden och ha en familjär stämning.

Han har också en del tankar om den närmaste framtiden.

– Jag vill inte ändra något på restaurangens utseende just nu. Men de kommande månaderna är tanken att vi ska ha ännu fler traditionella grekiska rätter.

I denna, vad man skulle kunna kalla en liten del av Grekland, jobbar sex personer, ibland sju, och Stergios Papadopoulos strör lovord över dem.

– Visst, jag är ägare, men utan min fantastiska personal skulle jag inte klara mig, bedyrar han.