• Dans i Öst har skapat dansresidens. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Street dance-gruppen Swedish Family. Theresa Gustavsson är inte med på bilden. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Swedish Family är glada över att någon tar street dance till en seriös nivå. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Street dance i rampljuset

Låten ”Vår Betong” strömmar ut ur högtalarna i Dansens Hus. Street dance-gruppen Swedish Family låter kroppen ryckas med av musiken. Att dansa är något som de ska göra i cirka åtta timmar per dag – i två veckor.

Dans i Öst har gjort en stor satsning och skapat dansresidens i Linköping. Från den 20: e oktober till och med den 2: e november spenderar Swedish Family alla sina dagar på Dansens Hus och formar grunderna till en dansföreställning. Den 30: e oktober kommer en öppen träning på Dansens Hus att äga, för att besökarna ska låta sig inspireras. Målet är att Swedish Family ska få komma till dansresidenset ytterligare en gång och göra färdigt föreställningen som troligtvis ska visas den 29: e april på Sagateatern.

Seriös nivå

– Det är en grym möjlighet att få vara här. Vi har länge snackat om att vi bara vill stänga in oss i en replokal och träna, säger Cajsa Godée. Mariella Parra fyller i.

– Det betyder hur mycket som helst att en street dance-grupp fick chansen. Äntligen tar någon street dance till en seriös nivå, att vi får göra det modern dans har fått göra hur länge som helst.

De menar att street dance inte har fått samma ekonomiska resurser som modern dans, och att street dance exempelvis inte har funnits på de finare scenerna, förrän nyligen. Det stora problemet är att hitta replokaler som inte kostar.

Hoppas på permanent verksamhet

Dans i Öst är ett projekt som drivs i samarbete med Östgötateatern, Östgötamusiken och Riksteatern Östergötland och det pågår till årsskiftet. De statliga pengarna tar slut 2015.

– Vi hoppas att vi inför 2016 kan få en permanent verksamhet, säger Anne Hederén, kulturchef Regionförbundet Östsam.

Bakgrunden till projektet är att det inte finns en struktur för dans på den regionala nivå i Östergötland, och det är en av få regioner där det saknas.

Slagit igenom stort

Cajsa Godée, Ramona Panula, Joanna Holewa Chrona, Mariella Parra och Theresa Gustavsson – tillsammans bildar de Swedish Family. Alla i gruppen kan olika dansstilar som de lär ut till varandra, och tillsammans kan de behärska Hip hop, Breakdance, Locking, Popping och House. Gruppen skapades för två år sedan och har slagit igenom stort. De har tävlat under 2013 och 2014 och vunnit alla tävlingar som de har deltagit i, bland annat Streetstar Festival, en tävling som lockar dansare från hela världen.