• Systembolagets seminarium om förhållandet mellan alkohol och stress var välbesökt under förra veckan. Foto: Dennis Petersson
  • Alkohol och stress är ingen bra kombination. Foto: Dennis Petersson
  • Björn Lundkvist, forskningsansvarig, ser alkoholanvändningen som medicin mot stress som en trend. Foto: Dennis Petersson
  • Markus Heilig från Linköpings Universitet var en av föreläsarna. Foto: Dennis Petersson

Stress och alkohol - ingen bra kombo

Systembolagets forskningsansvarige Björn Lundkvist kallar det trendigt, att medicinera stress med alkohol, en kombination som inte är särskilt hälsosam. För att upplysa om farorna bjöds forskare in för att föreläsa vid ett seminarium på SF-biografen i Linköping. – Det här är en del av vårt samhällsuppdrag, säger Saga Rosén, kommunikationsansvarig.

Det är nog många av oss som, efter en stressig dag på jobbet, kommit hem för att varva ner med lite vin eller öl på soffan. I takt med det allt högre tempo som infinner sig i vardagen ökar även problemen. Forskningsansvarig på Systembolaget, Björn Lundkvist, kallar beteendet trendigt och lyfter ett varningens finger till de som känner sig träffade.

– Vi lever idag i ett samhälle som är oerhört stressigt, och det är lätt att man kanske medicinerar den här stressen med alkohol, vilket inte alls är bra. Dels påverkar det sömnen, det kan räcka med ett eller två glas vin på kvällen så sover du sämre och vaknar därför upp ännu mer stressad och irriterad, dessutom händer det en mängd andra saker i hjärnan när man dricker alkohol, säger han innan han intar scenen på Filmstaden i Linköping.

Snarkning och ångest

Med flera seminarium i ryggen bjöd Systembolaget in allmänheten till en eftermiddag där förhållandet mellan just alkohol och stress stod i fokus. Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings Universitet, Åsa Magnusson, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm, och Torbjörn Åkerstedt, forskare på Stressforskningsinstitutet, fick möjlighet att dela med sig av minst sagt matnyttig information. Den sistnämnda, han upplyste om sömnen som ett nödvändigt verktyg mot den illavarslande stressen.

– Alkohol används ofta som ett sömnmedel, ett mycket effektivt sådant, det fungerar alldeles utmärkt. Problemet är naturligtvis att alkoholen också leder till att man slappnar av vilket gör att man snarkar och får andningsuppehåll i sömnen, dessutom kommer man att väckas några timmar i förtid med en obehaglig känsla av ångest, säger Torbjörn Åkerstedt.

Samhällsuppdrag

Seminariet är bara en del av Systembolagets kontinuerliga arbete för att informera om alkoholens nackdelar och baksidor. 

– Det här är en del av vårt samhällsuppdrag, att upplysa om alkoholens skadeverkningar. Vi har haft seminarium tidigare, men den här gången valde vi att lyfta fram det här ämnet för att många inte vet hur alkoholen egentligen påverkar kroppen, säger Saga Rosén, kommunikationsansvarig på Systembolaget.