• Ekonomistudenten Axel Orre har varit projektledare för LiU:s första HBTQ-vecka Regnbågs-P. Foto: Dennis Petersson
  • Media- och kommunikationsstudenten Assaad Daoud höll en föreläsning om hur det är att vara HBTQ+-student. "Det är dags att vi tar de här stegen nu", säger han. Foto: Dennis Petersson
  • Campus Valla fylldes av regnbågens alla färger. Foto: Dennis Petersson
  • Prideflaggorna hissades upp i samband med veckans invigning. Foto: Dennis Petersson

Studenterna vill vara ett föredöme

Aldrig tidigare har en HBTQ-vecka anordnats på Linköpings universitet, inte förrän förra veckan då Campus Valla fylldes av regnbågens alla färger. Studentkårerna, Utrikespolitiska föreningen och Genius låg bakom det viktiga initiativet Regnbågs-P. – När vi tar examen och kommer ut i arbetslivet, då måste vi kunna ta striden, säger projektledaren och ekonomistudenten Axel Orre.

Vår tidning träffar honom mitt på campus, strax utanför Kårallen, med prideflaggorna hissade strax intill. Med aktiviteter så som föreläsningar och workshops hoppas arrangörerna att temaveckan ska skapa medvetenhet, och öka kunskapen, kring HBTQ+, allt för att minska risken för ett exkluderande klimat på universitetet.

Stanna upp

– Ingen ska skämmas över den man är, ingen ska behöva tro att man är sämre än någon annan. Med den här veckan vill vi lyfta det faktum att alla här rätt att vara sitt sanna jag, och det är något vi alla måste jobba för att främja, säger Axel och fortsätter:

– Det handlar inte så mycket om att förändra någonting och säga åt folk hur de ska vara och agera, utan det vi vill är att man stannar upp, tänker efter och funderar på hur man själv vill ha det. För varje person som deltar i våra aktiviteter är det en till person som bryr sig, det känns helt fantastiskt.

Återkommande

Det var i höstas som initiativtagarna bestämde sig för att fylla luckan som så länge funnits på Linköpings universitet och nu hoppas de att Regnbågs-P ska bli ett återkommande arrangemang, men projektledare Orre är noga med att påpeka att studiemiljön har kommit långt, om man jämför med andra sammanhang i samhället.

– Om man jämför universitetsmiljön med hur det ser ut i övriga samhället så är universitetet långt framför. Det betyder också att när vi tar examen och kommer ut i arbetslivet måste vi veta var vi står, och vi måste vara beredda på att ta de strider som finns att ta. Vi måste blir ännu bättre i de här frågorna helt enkelt, vi måste bli grymma.

Utbilda och lära

För media- och kommunikationsstudenten Assaad Daoudi kom initiativet som en glad överraskning. Han är själv HBTQ+-student och strax innan hans föreläsning fick vår tidning ett kort snack med honom. Trots att utvecklingen gått framåt ser han flera förbättringsområden för att göra klimatet ännu bättre.

– Det är väldigt välkomnande att vara HBTQ-student här, men det är den underliggande diskrimineringen, som kanske inte syns direkt på campus, som är problemet. Med det menar jag bland annat anspelningar på stereotyper, felsägningar, jobbiga frågor, problematiska skällsord och intrång i personers privata sfär. Med den här veckan får vi den representation och det utrymme vi behöver för att utbilda och lära personalen och studenterna här på LiU. Det är dags att vi tar de här stegen nu.