• I kvarteret Irrblosset har ett välkommet tillskott tagits i bruk. Foto: Tommy Pettersson

Studentproblem under upplösning?

Varje höst bildas en bostadskö för studenter i de svenska universitetsstäderna. Folk får bo hos privatpersoner eller packa ihop sig hos någon kompis. Efter några månader brukar det lösa upp sig och kön försvinner.

Nu verkar det dock ha hänt något nytt på bostadsmarknaden för studenter.

Kårservice har inte på sex år sålt så få biljetter till nödboenden för nya studenter som i år. Bilden av att bostadssituationen lättas upp bekräftas av Sveriges förenade studentkårer i en ny rapport. Samtidigt är det snart inflyttning i de nybyggda studentbostäderna i Valla.

Linköping var under ett par år rödlistad av Sveriges förenade studentkårer, men nu börjar bostadssituationen för studenter att bli bättre. Goda möjligheter finns att alla nya studenter vid höstterminens slut har hittat en egen bostad. Möjligheter som stärks av nya studentbostäder i Valla med inflyttning i oktober 2016.

– Det är glädjande att se att bostadssituationen för studenterna i år är ljusare än på många år. Vårt hårda arbete för att bygga bort bostadsbristen börjar nu ge resultat. De många studentbostäderna som byggs nu är en viktig anledning, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Campusboende

Kårservice har under många år tillhandahållit nödbostäder för dem som inte hittar boende vid terminsstart. Även där märks en förbättring av boendesituationen i Linköping. Biljettförsäljningen i början av september var i år 350 biljetter, motsvarande tid 2011 hade 715 biljetter sålts.

– Inte sedan 2010 har vi sålt så få biljetter till nödboenden. Det finns flera orsaker till det ljusnade läget, att det byggs mer i både Linköping och Norrköping bidrar självklart, säger Annika Samuelsson, Kårservice.

Totalt under 2016 och 2017 kommer drygt 400 nya studentbostäder färdigställas i Valla och Vallastaden. Samtidigt planeras 350 nya studentbostäder i anslutning till campus Valla mellan 2018-2020.

– Att öka antalet studentbostäder är dessutom viktigt för att behålla platsen som Årets studentstad och utveckla den vidare. Så får vi fler att vilja studera och flytta hit, menar Elias.