• Delat hus är dubbelt så bra: Patrik Lindencrantz och Alexander Vibeck ser fram mot att driva musikhus tillsammans. Foto: Linn Strelin

Studiefrämjandet och Sensus delar hus

I det som en gång i tiden kallades ”Linkopiahuset” huserar sedan något år studieförbundet Sensus med delar av sin omfattande musikverksamhet. Nu slår man sig ihop med den andra stora folkbildningsaktören Sensus och delar på musikhuset Ganymeden i Tornby. Hädanefter blir allt dubbelt så bra och till en bättre ekonomi får man tro.

Patrik Lindencrantz på Studiefrämjandet och Alexander Vibeck på Sensus är vana att arbeta ihop och då låg inte tankarna lång bort vad gäller det relativt nystartade musikhuset på Tornby. Meningen är att man ska dela på lokalerna rakt av men just nu så kanske Studiefrämjandet har 20 procent av de 35 lokalerna.

Musik i tre plan

– Vi har en stor studio och en mindre för låtskrivande samt även en avsedd bara för DJ:s. Förutom de som enbart är till för band med egen utrustning, så finns det sådana man kan hyra som är fullt utrustade, säger Alexander Vibeck då vi visas runt på ett av våningsplanen. Totalt har man tre stycken att husera på men det finns möjlighet att expandera på ytterligare våningar men även möjlighet att bygga ut, berättar Alexander Vibeck och får medhåll av Patrik Lindencrantz. Arbetat ihop har man gjort länge och då särskilt på de spelningar som är på Doom och Crypt på Ågatan i centrala Linköping. Däremot är samarbetet när det kommer till att dela musikhus nytt och har bara pågått sedan årsskiftet.

Spela i band

– Intresset är stort för att spela i band och våra lokaler fylls på men det finns ännu plats för den som är sugen på att flytta in här. Sedan i framtiden så kan jag tänka mig att detta skulle kunna bli något av ett kulturhus med dans och teater men då måste vi bygga ut, avslutar Alexander Vibeck.