• "Vårat gäng" var en sång som gick hem. Foto: Tommy Pettersson
  • Moderaten och vice ordföranden i Äldrenämnden Fredrik Lundén var på plats. Foto: Tommy Pettersson

Succé för äldredagen

För 22:a gången i rad så gick kommunens äldredag av stapeln. Med föreläsningar, mängder av utställare och sedan underhållning av legendariska Sten och Stanley lockades tusentals äldre i alla åldrar till Konsert och Kongress under tisdagen.

Redan när man klev in i foajén möts man av glada toner från kör som står i trappan och sjunger på "Vårat gäng", lite längre in trängs utställarna med varandra och i vimlet träffar man på musikerna Per Nordén, Jan Larsson och Stig Bergsten. Killar som aldrig blir äldre än 16 år, i alla fall inte på scenen.

– Det är klart att man behöver en äldredag och det av flera skäl. Det är även viktigt att poängtera att många äldre är numera yngre än man var förr. Vi 40-talister är friskare, har bättre ekonomi och vill göra saker, säger Per Nordén som även är aktiv i Arne Hardes storband.

Då som nu i dans

– Vi märker när vi ute och spelar att de som var ute dåförtiden kommer tillbaka och dansar till oss. Det är verkligen jättekul. I vimlet såg mången östgötaprofil. Kolumnisten och författaren Gudrid Hansen sålde sina böcker och skulle även medverka med en liten pratstund, eller som hon uttrycker det, "Skriva och prata kan man göra hela livet.

Utställare i massor

På plats var ett drygt 60-tal utställare med alltifrån begravningsbyråer, via äldreboenden till studieförbund. Hos många rådde det verkligt högtryck många ställde frågor och ville ha alla typer av information. Att äldredagen är uppskattad och omtyckt bekräftar äldrenämndens ordförande Socialdemokraten Mikael Sandfridsson som lovar att denna omtyckta dag är åter under 2017. Han menar att den även ger en bra bild om vilken omvårdnad man kan få på livets höst.

– En sådan här dag när man samlar ihop många olika aktörer inom samma sfär är mycket uppskattat och jag tycker att Äldredagen väl förvaltar sin plats i det kommunala utbudet, säger moderaten och vice ordföranden i Äldrenämnden Fredrik Lundén.