• Åtvidabergs FF ger supertalangen Adrian Petersson chansen i a-truppen. "Det är en dröm som gått i uppfyllelse", säger han. Foto: Dennis Petersson
  • Bollkontrollen är det inget fel på. Foto: Dennis Petersson

Supertalangen vill nå den absoluta toppen

Är han fotbollslandslagets framtida mittbacksgeneral? Mycket talar för det. Åtvidabergstalangen Adrian Petersson har fått en lysande start på karriären och nu flyttas han upp till A-truppen och Superettan. Målet är att kriga till sig en startplats inom några år. – Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger försvarsjätten.

– Det känns jättekul att ge ytterligare en ung spelare chansen. Han är en av våra egna produkter och en jättetalang. Han har visat genom sin inställning och mogna spel i U19- och U21-laget att han är redo att ta det här steget, säger Joachim Hilding, som är sportsligt ansvarig i Åtvidabergs FF.

Äldre motståndare

Så motiverade Superettan-klubben valet att flytta upp supertalangen Adrian Petersson till A-lagstruppen. Redan i tidig ålder märktes det att Åtvidabergskillen var något extra. Han var dominant på planen, flyttades upp i rangordningen och har alltid spelat mot äldre och mer erfarna motståndare, något som han tror har påskyndat hans utveckling. 

– Jag har alltid fått möta bättre spelare än mig själv, så det har nog gjort att jag har utvecklats snabbare. Åtvidabergs FF är även en liten klubb där det är lättare att sticka ut, och få mer stöd och träning, och nya chanser, så det har nog bidragit en hel del, säger Adrian Petersson.

Landslagsuppdrag

Som sexåring drog han på sig den blåvita dressen för första gången, sedan dess har han varit klubben trogen. Nu går 16-åringen, som beskriver sig själv som en snabb, stabil och bollskicklig mittback, på fotbollsgymnasiet Facetten, samtidigt som han redan har flera insatser i den blågula landslagströjan.

– Förra sommaren deltog jag i ett elitläger där man möter talanger från resten av landet. Därifrån blir man uttagen till fler samlingar och gör man bra ifrån sig får man vara med i landslaget, säger mittbacken och fortsätter:

– Sedan har det bara flutit på och jag har kommit med varje gång. Nu har jag nyligen fått vara med i P16-landslagets EM-kval, och det har gått bra hittills, vi har vunnit alla matcher. 

Framtidens mittbacksgeneral?

Att få chans i Åtvidabergs a-lagstrupp, redan som 16-åring, var inget som Adrian hade räknat med, men nu är kontraktet skrivet och han ska göra allt för att kanske ta en plats i startelvan om några år. Det långsiktiga målet är att nå den absoluta toppen, och kanske är han fotbollslandslagets framtida mittbacksgeneral? Det ser iallafall lovande ut. 

– Det är jätteroligt, helt sjukt, det är en dröm som gått i uppfyllelse, att få chans på elitnivå. Nu ska jag kämpa och ge hundra procent på träningarna så får vi se hur långt det räcker, avslutar Adrian Petersson.