• Invigningen utfördes av Ragnar Unge, ansvarig projektledare, kommunalråd Christian Gustavsson och vd Fredrik Törnqvist. Foto: Lasse Hejdenberg
  • Tinnerbäcken södra i närheten av Tinnerbäcksbadet. Foto: Lasse Hejdenberg

Svanenmärkning vid Tinnerbäcken

 fredags invigde Stångåstaden Linköpings första Svanenmärkta hus i Tinnerbäcken Södra, en fastighet bestående av 61 lägenheter i ett av stadens mest centrala lägen.

Invigningen av Tinnerbäcken Södra och även den första delen av kvarteret Vingården sägs vara  starten på en aktiv bygg och invigningsperiod för Stångåstaden då över 220 nya bostäder ska ta emot sina nya hyresgäster. Utöver dessa har det kommunala bolaget ytterligare drygt 1 200 bostäder i plan framöver i många välbehövliga bostadsprojekt.

Prestigefyllt märke

Att Svanenmärka ett hus innebär bland annat att huset ska vara energisnålt och ha en låg klimatpåverkan såväl under byggtiden som under driften. Det ska vara byggt med material som innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Huset ska också ha en genomtänkt drifts- och underhållsplan som gör det enkelt att se till att huset förblir energisnålt och behåller sin goda innemiljö under lång tid.

– Miljöarbetet är viktigt för oss på Stångåstaden och att då få vara först med ett nyproducerat, Svanenmärkt hus känns naturligtvis jätteroligt, säger vd Fredrik Törnqvist och fortsätter.

– Även i våra kommande 1 200 bostäder står naturligtvis bra bostadsmiljöer och energieffektiva fastigheter i fokus.

Guldläge?

Tinnerbäcken södra har ett av stadens bästa lägen med närheten till Tinnerbäcksbadet, Trädgårdsföreningen och Mahoniadalen med stråket upp utmed Tinnerbäcken. Samtidigt bor man bara några minuters promenad från citys alla erbjudanden och utbud.

– Ett hus ska stå i hundra år, så det självklara valet borde vara att bygga energieffektivt med sunda material, såsom Stångåstaden valt att göra. Ansvarsfulla aktörer som Stångåstaden medverkar till att Sverige får ett mer hållbart byggande och större möjlighet att nå klimat- och miljömål, säger Ragnar Unge, vd, Miljömärkning Sverige, som på regeringens uppdrag ansvarar för miljömärket Svanen.