• Sveriges mest kända ruin. Brahehus vilar mäktig på sitt berg. Foto: Tommy Pettersson.

Sväng av vid Brahehus

Sveriges mest kända ruin

Slottet Brahehus stod färdigt på 1650-talet och brann ner redan 1708. Under många år låg den riksbekanta ruinen för fäfot men numera är det en välskött turistattraktion av klass.

Det gamla Braheslottet ligger där tyst och stumt vid det som kanske är E4ans allra vackraste del med utsikt över sjön Vättern och även över Visingsö. Det finns de som menar att denna del av E4:an är en av världens vackraste vägar och undertecknad kan bara hålla med.

Sveriges vackraste väg

Brahehus började byggas redan 1637 men tog lång tid att färdigställa då det var stora problem med att forsla upp byggmaterialet, som mest bestod av sten, uppför det branta berget. Men någon gång i mitten av 1650-talet stod så slottet färdigt helt och hållet. Det var Per Brahe den yngre som uppförde Brahehus med tanke att det skulle bli ett änkesäte för sin hustru Kristina Katharina Stenbock men hon dog redan 1650 så därför fungerade slottet mest som uppehälle år Per Brahes gäster. Efter att Per Brahe dött så tömdes slottet på inredningen och senare drogs grevskapet in och gick upp i staten eller kronans ägo. På hösten 1708 utbröt en brand i samhället som ligger vid slottets fot, Uppgränna, vilken spred sig upp till slottet som då brann ner till grunden. 
Efter branden förföll slottet, eller det ruiner som var kvar och låg för fäfot under lång tid och ända in på 1900-talet då man vid flera tillfällen har försökt att bevara ruinen åt eftervärlden. Den senaste restaureringen ägde rum 2011 till 2012.

Visningsborg

Hela meningen med Brahehus var att Per Brahe ville imponera på sina besökare med den storslagna utsikten över Vätter med utsikt ända bort till hans andra slott Visingsborg som ligger på just Visingsö. 

Mäktig utsikt

Han hade även grundlagt staden Gränna som ju ligger i Östlig riktning som för att böja sig för sin herres hus om man får uttrycka det lite vördsamt.

Numera susar man oftast förbi på E4:an men en och annan stannar till på den bensinmacken för att fylla på energi av alla de slag. En och annan besöker även den gamla slottsruinen och slås fortfarande av den mäkta utsikten.