• Klara Berges dubbelvävda installation skapar form med hjälp av tyngdkraften. Foto: Julia Kimell
  • Kristina Skantze, Klara Berge från Linköping, Elina Nilsson och Anni Foglert var klasskompisar och ställer nu ut i varandras hemstäder. Saknas gör Nanaka Adachi. Foto: Julia Kimell

Svävande tankar på Curmanska magasinet

I helgen var det vernissage för en ny utställning på Curmanska magasinet i Gamla Linköping då tidigare linköpingsbon Klara Berge med sina klasskompisar från 2012 visade prov på sina textila färdigheter i säregna installationer.

Kristina Grahm, intendent iGamla Linköping, hälsade alla välkomna och uttryckte sin glädje över att äntligen ha ”ren konst” i utställningarna, innan konsthallen Passagens Lars-Ove Östensson fick äran att knyta upp bandet. För någon klippning var det inte tal om denna dag. Linköping var det sjätte nedslaget i en utställningsturné som går till skaparnas hemstäder.

– Utställningen ger en helhet som förmedlar både visuella intryck som sinnesstämningar. Många av verken är väldigt ljus- och skuggberoende, både med lite obehagliga känslor i undanträngda minnen till gladare sinnesstämningar, säger Lars-Ove Östensson.

Rått och vackert

Klara Berges vävda och nästan svävande tredimensionella installation av lin och ull heter ”Jag vill minnas dina minnen” och har ett ljusspel i bakgrunden som visar upp grönskande landskap, vita vidder och flera olika färger. Inspirationen, den kommer från övergivna platser i studiestaden Göteborg.

– Utgångspunkten från det här är att jag fascineras övergivna platser. Jag tycker om att ta mig in i en gammal fabrik i Göteborg, som är helt fantastisk. Där föddes idén om att det här är något att arbeta vidare med. Jag har försökt fånga det subjektiva från en plats: atmosfär och stämningar som förvillar sinnena. Jag tycker mig nästan känna minnen inte bara från mig, utan från andra som genom åren vistats där innan mig - och anar berättare och levnadsöden och alla historier från förr, berättar hon.

Gamla slott

Och det oavsett sinnesstämning, här inryms allt. Även i Linköping har Klara Berge en övergiven plats hon gärna återvänder till: på hennes landställe finns ett slott som har brunnit och en försäkringstvist har gjort att ingen gjort något åt det.

– Ibland kan övergivna platser bara vara ett fult förfall medan andra ställen är rena katedralerna. Helt plötsligt kan man se fantastiska sammetstapeter och gröna grenar som letat sig in. Slottet är ett favoritställe jag gärna återkommer till.

Alla deltagare i utställningen försöker nu jobba med konst, och just Klara Berge är kvar i Göteborg där hon har sin ateljé och många konstnärliga kontakter.

Utställningen är öppen fram till 12 april.