• I april öppnar en utställning på Grafiska Museèt i Gamla Linköping om Svea Band. Foto: Tommy Pettersson

Svea-Band ett historiskt företag

Den 12 april öppnar en utställning på Grafiska Museèt i Gamla Linköping, som belyser historien om det anrika Linköpingsföretaget Svea-Band, som startade sin verksamhet vid Stora Torget år 1916. Svea-Bands historia handlar mycket om självhäftande etiketter och blev ett ledande företag på området etiketter och märksystem i vårt land. När företagets ägare och VD Kurt Bendt 1954 erhöll licens från Archer-group i USA och började tillverka självhäftande papper och etiketter var detta något helt nytt i Sverige.
Svea-Band blev ledande i Sverige på etiketter och företaget, som på 50 talet låg i en egen fastighet på Industrigatan, fick sin första stororder på fem miljoner etiketter till Algots i Borås. Under 1966 tillträdde den dåvarande försäljningschefen Bror Axelson, som ny VD för företaget.

Kraftig expansion

Nu inleddes en kraftig expansion och under Bror Axelsons ledning byggdes en ny fabriksfastighet på Tornby. Företaget fick nu bättre utrymme och investerade i nya produktionsmaskiner. Maskinparken krävde nya kunskaper och här gjorde bl.a Dalert Öberg och Henry Andersson betydande insatser för företagets utveckling.

Redan på 60-talet startades en utvecklingsavdelning för att kunna tillgodose kundernas speciella önskemål.

– En av våra produkter som vi fick patent på, var den självklistrande baggagetagen, som än idag används av flygbolagen världen över, säger upphovsmannen och förre utvecklingschefen vid Svea-Band, Magnus Lindbergh.

– Det gällde att få ”tagen” att hålla och sitta kvar på väskan trots en ganska hårdhänt hantering av bagaget på flygplatserna vid t.ex. omlastningar. SAS var vår första kund på ”tagen”, men följdes sedan av många flygbolag i Europa och så småningom i Asien, Mellanöstern och Kina. Det är nog inte så många som vet om att bagagetagen, som sätts på väskan när man skall ut och flyga, är ett patent som en gång innehades av ett Linköpingsföretag.

Fler företag i koncernen

Inom etikettbranschen händer det ständigt nya saker och nya typer av etiketter såg dagens ljus. För att klara en ökad efterfrågan köptes ytterligare företag. 1975 förvärvades Plastemballage i Reftele och 1979 Sceen-Man i Norrköping, som var ett väletablerat arkscreentryckeri och båda passade väl in i bilden med den marknadsorganisation Svea-Band hade. 1984 förvärvades också Zäta-Tryckerierna med offset-, blankett- och förpackningsindustri. Kunderna fanns inom de flesta industrigrupper med stark koncentration på läkemedel, bil, stål och textil men också handel där KF, ICA, Dagab, Åhlens och H&M var stora kunder.

Det blev med åren många unika lösningar med självhäftande material, som utvecklades på Svea-Band på Tornby. 1980 var Svea-Band ett välkonsoliderat företag med säljkontor över hela Sverige och dotterbolag i Norge och hade en omsättning på 51,7 milj och 170 anställda.

Företaget såldes

År 1982 fick Svea-Band nya ägare, då familjen Östlund tog över.

Våren 1985 organiserades verksamheten i fem divisioner. Etikett, System, Offsettryckeri, Blankett och Förpackning. Tanken var att slå samman verksamheten, vilket skedde den 12 augusti 1985, samtidigt som det nya namnet Printcom AB antogs.

1988 blev Printcoms genom tidernas bästa år med en omsättning på 240 miljoner kronor. 1989 såldes industrifastigheten på Tornby och verksamheten flyttades till Åtvidaberg samtidigt som nya ägare har tagit över. 2013 bytte företaget återigen namn och etikettillverkningen sker idag under namnet Ettikettoprintcom, med huvudkontor i Malmö. Viss produktion finns fortfarande kvar i Åtvidaberg.