• Sven Lindgren må ha fyllt 70 år men han är alltjämt aktiv. foto: Tommy Pettersson

Sven Lindgren 70 år

Före detta landshövdingen och politikern Sven Lindgren fyllde nyligen 70 år.

Under många år var Sven Lindgren kommunalråd för moderaterna i Linköping. Väl omvittnat är hans retoriska förmåga och debatterna med socialdemokraten Göte Andersson är det många som minns från Kommunalfullmäktige. Sven Lindgren föddes i Västervik den femte januari 1946 och Kalmar län kom även att bli det län som han var Landshövding för mellan åren 2002 och 2011.

En militär karriär

Sven Lindgren har även haft en militär karriär, först som reservofficer men avlade officersexamen 1972 och blev utnämnd till kapten 1977. Senare flyttade han till Linköping och mellan åren 1980 till 2002 var han anställd vid Linköpings Universitet som lektor i stadsvetenskap. Åren 1983 och 2002 var han kommunalråd för moderatrena i Linköping. Han har även varit ledamot av moderaternas partistyrelse mellan åren 1971 till 1974 och sedan mellan 1993 och 2002.

- Jag måste nog säga att allra roligast var det nog att vara Landshövding i Kalmar län och chef för Länsstyrelsen där.

Det var inte framtiden

Vi pratar politik och hur det var att vara ”blå” när det var ”rött” som gällde.

- Jag läste i Lund 1968 och såg på hur man bräde sina tentamen och sina studentmössor. Efter som jag läst både Marx och Hitler förstod jag att där fanns inte framtiden. Moderaterna var på den tiden nere i tio procent men det gjorde mig nog mera stärkt än nedslagen, upplyser Sven Lindgren och tillägger att man nog inte blir moderat utan det är något man är.

Fullt upp

Numera har han fullt upp med ett flertal olika uppdrag som, bland annat, ordförande i Sveriges Civilförsvarsförbund.  Han var gift med Anna Lindgren som var riksdagskvinna för samma parti under åren 2002 till 2006.