• Klubbdirektör Björn Sturehed är nöjd över utmärkelsen Årets golfklubb, men han lovar att Landeryds GK inte kommer att slå sig till ro, utan fortsätta utvecklas. Foto: Dennis Petersson
  • En klubb, två anläggningar och tre golfbanor, Landeryds GK är en unik golfklubb i Sverige. Foto: Dennis Petersson
  • När regnet öser ner är det få som beträder banan, men annars är det full aktivitet hos Linköpingsklubben. Foto: Dennis Petersson
  • Landeryds GK har många ben att stå på och en stor verksamhet. Foto: Dennis Petersson

Sveriges bästa golfklubb blomstrar

"Ett kvitto på att vi är på rätt väg"

Aldrig tidigare har klubben haft lika många medlemmar, aldrig tidigare har ekonomin varit lika god och aldrig tidigare har Landeryds Golfklubb utsetts till Sveriges bästa av sitt slag. Det är inte konstigt att klubbdirektör Björn Sturehed njuter, men arbetet fortsätter. – Det här är inget som gör att vi slår oss till ro, säger han.

Nej, utmärkelsen Årets Golfklubb 2017, som delas ut av Föreningen Golfjournalisterna, gör att Linköpingsklubben får än mer luft under vingarna. Ledning, medarbetare och medlemmar känner alla en stor stolthet över den gemensamma insatsen som gjort att föreningen utvecklats och tagit stora steg de senaste åren, en insats som dessutom genererade i följande motivering under prisutdelningen den 22 april:

Välmående anläggning

"Med ett målmedvetet och långsiktigt strategiskt arbete har Landeryd byggt upp sin verksamhet på en stabil grund och har nu kunnat skörda frukterna av detta arbete. Tre 18-hålsbanor och sju korthål är en utmärkt bas för en välmående golfanläggning. Men det räcker inte alltid så. Tvärtom är det med många golfhål ännu viktigare att man arbetar rätt – och det har Landeryd gjort på ett mycket framsynt sätt".

– 2016 blev ett år där allt liksom föll på plats, vi startade golfgymnasium, vi hade sportsliga framgångar och vi utvecklade, inte bara anläggningen, utan även verksamheten, men det händer ju inte bara så där. Vi har haft en tydlig målsättning under en lång tid, med bra styrdokument och en personal som har varit med på båten. Det är vi tillsammans som har skapat den här produkten, förklarar Sturehed.

Helt rätt riktning

Med cirka 3 600 aktiva medlemmar är Landeryd en av Sveriges största golfklubbar, när det gäller juniorverksamheten, ja då är de störst i landet. År 1987 bildades klubben och året efter inleddes det omfattande och noggranna anläggningsarbetet av banorna, något som banat väg för en utveckling i helt rätt riktning, en utveckling som kommer att fortsätta även i framtiden.

– Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi är på rätt väg och ger oss ytterligare råg i ryggen till att fortsätta utveckla alla våra delar i verksamheten. Jag tror det vore lätt att slå sig till ro, men med alla positiva signaler från medarbetare och medlemmar skapas ett driv som möjliggör en fortsatt utveckling.

Ökad aktivitet

Närmast i pipeline ligger byggnationen av en ny, 2 000 kvadratmeter stor, Friskis & Svettis-anläggning i anslutning till golfklubben, något som kan leda till en ökad aktivitet i Landeryd året om, och inte bara under golfsäsongen.

– Vi räknar med att det ska stå klart i augusti nästa år. Vi kommer inte att äga fastigheten, men det är vi som ha initierat satsning, något som är bra, både för vår anläggning och våra medlemmar, avslutar Björn Sturehed.