• Flygvapensmuseum i Malmslätt slår drömrekord. I mitten av december traskade den 200 000:e besökaren in genom entrédörren. Foto: Julia Kimell
  • Flyg och flygplan står i centrum på Flygvapenmuseum, men här finns något för hela familjen. Foto: Dennis Petersson

Sveriges bästa gratismuseum slår drömrekord

När den 200 000:e besökaren traskade in genom Flygvapenmuseums dörrar i mitten av december nåddes en drömgräns. Museet slår besöksrekord och står för en ökning på nära 30 procent i jämfört med succésäsongen 2012. – Det här är otroligt roligt, säger museichefen Mikael Parr.

Det var den 1 februari i år som Flygvapenmuseum, likt alla andra statliga museer, tog bort inträdesavgiften. Responsen blev enorm och när Malmslättsmuseet nu sammanfattar årets säsong kan de meddela att 2012-års besöksrekord slås med råge. Med en ökning på nära 30 procent har drömgränsen på 200 000 besökare nåtts, det gjordes redan i mitten av december.

– Våra utställningar och den fria entrén är en lyckad kombination, vi är ett attraktivt besöksmål helt enkelt, men att vi skulle nå 200 000 besökare i år överträffar alla våra förväntningar. Det här är otroligt roligt, säger Mikael Parr, museichef på Flygvapenmuseum.

Sveriges bästa

Under det tidigare rekordåret var det 155 509 personer som tog del av museets utbud. Sedan återinvigningen för sex år sedan har utmärkelserna duggat tätt och vid flertalet tillfällen har Flygvapenmuseum fått specialutmärkelsen "Exellence Choice" av resesajten Tripadvisor. På samma webbplats är Malmslättsmuseet högst rankat av samtliga museer i Sverige.

– Det finns flera anledningar till ökningen, flygdagarna på Malmen är en, men den kanske mest bidragande orsaken är utställningen "Djur & Krig". Den har blivit ett riktigt dragplåster, säger Parr och avslutar: 

– Vi har något för alla, jag tror att det är en av sakerna våra besökare gillar. Man behöver egentligen inte vara intresserad av flygplan för att hela familjen ska ha en spännande och intressant dag här hos oss.