• NärCon Vinter 2017 intog Anders Ljungstedts gymnasium under helgen och projektledaren David Fallgren hade mycket att stå i. Foto: Dennis Petersson
  • Marlene Arons och Linnéa Paulsson, eller rättare sagt Maria och Aguilar, har lagt ner mycket tid på sin cosplay. Foto: Dennis Petersson
  • De båda stormtrooper-soldaterna TK24208 och TK25615 patrullerade korridorerna under hela fyradagarsfestivalen. Foto: Dennis Petersson
  • Sofie Schening och Linnéa Hällqvist valde sina karaktärer från två olika tv-spel. Foto: Dennis Petersson
  • Saga Böe och Saga Harrius träffades på årets konvent och var båda utklädda till karaktärer ur spelet Dragon Age. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingstatueraren Ida Söderberg var på plats med sin studio Blue veins tattoo. Här tatuerar hon Linköpingstjejen Kristina Nilsson. Foto: Dennis Petersson
  • Anders Ljungstedts gymnasium var fylld med tv-spelsreferenser. Foto: Dennis Petersson

Sveriges kanske mysigaste konvent

"Det är som att komma hem"

Lönnmördare, stormtroopers och superhjältar. Linköping fylldes återigen av imponerande cosplay-tolkningar när succékonventet NärCon Vinter gick av stapeln, en fyradagarsfestival fylld med aktiviteter, tävlingar och möten. Här är alla välkomna. – Man får en alldeles speciell feeling, säger projektledaren David Fallgren.

Med huvan över huvudet och svärdet i sitt hölje har Marlene Arons precis tagit sig förbi de långa köerna. Hon har rest många mil för att komma till Anders Ljungstedts gymnasium, ända från Mora, men det är det värt, hon har nämligen förberett sig för NärCon-festivalen under en lång tid. Tillsammans med kompisen Linnéa Paulsson från Linköping representerar de karaktärerna Aguilar och Maria från filmen Assasin´s Creed, och de står för en imponerande tolkning, en tolkning som sticker ut på årets konvent.

– Vi har gjort kostymerna helt från grunden och jag har inte räknat timmarna det har tagit att färdigställa dem, då skulle jag bara bli rädd, men jag har nog, under det senaste halvåret, lagt ner sex timmar varje dag. Jag trodde Maria skulle vara en enkel karaktär att efterlikna, men jag har insett att det inte finns en enda kvadratcentimeter som inte har ett mönster, berättar Marlene.

– Om jag uppskattar hur lång tid det tagit för mig är det nog någonstans mellan 800 och 950 timmar, fyller Linnéa i.

Hittade till Linköping

Det är långt ifrån första gången de besöker spel- och animekonventet NärCon som grundades av Samuel Anlér år 2002. Under de första tio åren var Örebro skådeplats för festivalen, men därefter har arrangörerna återkommit till Linköping, så väl för vinterupplagan som det stora sommareventet.

– Att träffa andra med samma intresse är helt fantastiskt. De kompisar man träffar här på NärCon träffar man inte vid något annat tillfälle, så det har blivit en speciell kompiskrets, berättar Linnéa och Marlene, a.k.a Aguilar och Maria.

Ett sammanhang

För att genomföra festivalen krävs många ideella krafter, projektledaren David Fallgren räknar nämligen med omkring 3 000 besökare. När vår tidning träffar honom, bara någon timme efter konventets start, är han förväntansfull och ser fram emot en fullspäckad helg, fylld av glädje och gemenskap.

– Det som gör NärCon unikt är nog känslan man får när man kommer hit, det är en alldeles speciell feeling. Alla är en del av gemenskapen och alla vill varandra väl. Redan innan man börjar prata med varandra vet man att besökarna här är bra människor, förklarar Fallgren och fortsätter:

– Att gå runt i en cosplay är världens bästa ice-breaker, inget annat är bättre för att hitta ett gemensamt samtalsämne. Många kanske inte har ett sammanhang i vanliga fall, men när de kommer hit är det som att komma hem, här är alla en del av ett community.