Sveriges lägsta nyföretagsamhet

Oroväckande resultat bland unga

För tredje året i rad minskar nyföretagsamheten i Östergötland. Länet har nu Sveriges lägsta nyföretagsamhet bland unga. Sedan 2011 har företagsamheten i Östergötland stått still på 10 procent av befolkningen i åldrarna 16 till 74 år, samtidigt har företagsamheten bland de yngre sjunkit de tre senaste åren. Linköping hamnar på den nedre delen i jämförelsen av Östergötlands kommuner, här är 9,4 procent av 16 till 74-åringarna företagsamma. Till exempel har Ydre 19 procent företagsamma personer.
– Linköping ligger inte bara långt ner i Östergötland utan även under rikssnittet på 12,1 procent. Ska Linköping fortsätta att vara en tillväxtdrivande stad behöver vi fler människor som startar och driver företag. Företag som har möjlighet att investera, växa och skapa jobb, säger Olle Nylund, tf Regionchef, Svenskt Näringsliv.

”Få fart på nyföretagsamheten”

Undersökningen visar även att var femte företagsam person är 64 år eller äldre. Samtidigt ligger nivån på nyföretagsamheten i Östergötland still, och det väcker farhågor för återväxten av företagsamma människor.

– Det är mycket viktigt att få fart på nyföretagsamheten. Andelen nyföretagsamma måste öka betydligt fortare än befolkningstillväxten för att företagsamheten generellt inte ska minska i Sverige, säger Olle Nylund.

Företagsamheten ökar bland kvinnor

En ljusglimt i det annars mörka regnmolnet är att företagsamheten ökar bland kvinnor. 5,6 procent av de östgötska kvinnorna i åldrarna 16 till 74 år är företagsamma, vilket är den högsta noteringen sedan mätningen startade.

– Det är roligt att se att företagsamheten bland kvinnor ökar i vårt län. Men vi ligger fortfarande en bit efter de län som ligger i topp så som Uppsala och Jämtland. Det finns tyvärr också en oro för att ökningen av företagsamheten bland kvinnor kommer att stanna av, då vi ser tendenser att fler kommuner i länet hämtar hem verksamheter inom sektorer som kvinnor startar företag i, såsom omsorg och vård, förklarar Olle Nylund.