• Lisa Nyholm och Karin Brogren visar upp de tre viktigaste sakerna att ha i hemmet. Brandsläckare, brandvarmare och brandfilt. Foto: Tommy Pettersson
  • Lisa Nyholm aretar som projektledare för Sveriges Största Brandövning. Foto: Tommy Pettersson

Sveriges största brandövning

Den 17 till 23 oktober genomförs det som med största sannolikhet kommer att bli Sveriges största Brandövning. Alla har säkert varit med om en brandövning någon gång men det har förmodligen varit på jobbet och inte i hemmet.

Trots att de allra flesta bränder där människor skadas sker i hemmen är det väldigt få av oss som faktiskt gjort slag i saken och genomfört en brandövning i sitt eget hem.

Statistik visar att åtta av tio av alla bränder där människor skadas eller dör sker i hemmet. Ändå har 84 procent av östgötarna aldrig genomfört en brandövning hemma. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar Östgöta har gjort.

Bolaget tar nu därför initiativ till Sveriges största Brandövning, ett arrangemang som sker i samarbete med räddningstjänsterna och Brandskyddsföreningen i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta vill uppmuntra hela Östergötland till att genomföra brandövningen.

Inspiriation från Earth hour

Brand är vid sidan av vatten den mest kostsamma skadegruppen hos Länsförsäkringar Östgötas kunder. Under 2015 kostade bränderna bolaget hela 115 miljoner kronor. Så om fler bränder kan förebyggas, finns det stora värden att spara. Med inspiration från initiativ som "Earth hour", då människor runt om i världen släcker ljuset hemma för att manifestera sitt engagemang i klimat- och miljöfrågan, växte tankarna på en aktivitet som bokstavligen ska få östgötarna att "gå man ur huse".

– Att upptäcka branden tidigt är verkligen A och O. Många bränder sker nattetid när vi ligger och sover. Att ha brandvarnare på plats i hemmen kan rädda människoliv, säger Karin Brogren, projektledare inom Skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Ökad trygghet

Initiativet som Länsförsäkringar Östgöta har döpt till "Sveriges största Brandövning" genomförs tillsammans med räddningstjänsterna och Brandskyddsföreningen i Östergötland och lyfter fram bolagets skadeförebyggande arbete på ett konkret sätt. Målgrupp för aktiviteten är privatpersoner, förskolor, skolor och företag. Brandövningen går ut på att förbereda sig och att agera rätt – om en brand skulle uppstå.

– För oss som lokalt kundägt bolag är det enkelt, vi vill helt enkelt minska skadekostnaderna för våra kunder samtidigt som vi bidrar till ökad trygghet bland östgötarna, berättar Lisa Nyholm, projektledare för Sveriges största Brandövning på Länsförsäkringar Östgöta.