• För att alla tår ska få plats är det bra om skon är rak framtill. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bra produkter att ha i badrumsskåpet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ta hand om fötterna med fotgymnastik. Foto: Kajsa Nilsson

Ta hand om dina fötter i sommar

Med omsorg om fötterna kan besvär med fotsvamp, torrhet och sprickor undvikas. Rätt skor, rätt strumpor och regelbunden tvätt får fötterna att må bra.

– Jag tvättar fötterna varje kväll, det borde alla göra, tipsar Marina Lidström, medicinsk fotterapeut på Fothälsovården i Norrköping.

För att göra rent ordentligt är en nagelborste bra att ha till hands och efter rengöringen måste fötterna torkas.

– Det är extra viktigt att torka mellan tårna, där bildas annars gärna fotsvamp. Man ska aldrig dela handduk med andra, och tänk på att tvätta handduken i 60 grader. Om du ska duscha på gymmet är det bra att ha med ett par flip-flop i väskan.

– Många är dessutom dåliga på att smörja in sina fötter. Det bästa är att smörja in fötterna på kvällen och låta det verka över natten, säger hon och plockar fram några exempel på bra fotkrämer, alla går att köpa på apoteket för en låg summa pengar. Karbamid gör att krämen lättare går in i huden.

Rätt strumpor

Bomullsstrumpor är allra vanligast men kanske inte bäst.

– De suger åt sig vätska och blir alldeles blöta. Nylonstrumpor är ungefär som att ha plastpåsar på fötterna: fukten stannar innanför. Jag tycker att strumpor gjorda av bambu är allra bäst, de transporterar bort fukten från foten. Är man barfota i skorna bildas friktion som kan leda till blåsor.

– Sedan är det viktigt att alltid byta strumpor varje dag, och att tvätta strumporna i minst 60 grader i tvättmaskinen. Annars kan fotsvampssporer leva kvar i strumpan.

Fast hälkappa

För att få bästa möjliga stöd till foten finns några saker att tänka på när man köper skor. Marina tar fram sina egna skor och demonstrerar deras fördelar.

– Bara för att det står på skylten att skorna är fotvänliga betyder det inte att de passar alla. Skon ska kännas bra på direkt, man ska aldrig behöva gå in ett par skor.

Hälkappan ska vara fast och skon måste vara vridstyv, alltså att det inte går att vrida ur skon som en disktrasa. Skorna ska vara raka framme vid tårna, så att alla tår får plats utan att klämmas samman. Omkring 3-5 centimeter klack är bra. Men klacken måste vara bred, tillägger Marina.

För att skorna ska sitta på ordentligt bör skons hål för foten vara så litet som möjligt, öppningen på ballerinaskor är för stor. För att foten ska få så bra stöd som möjligt är skosnören att föredra.

–  Det är ont om bra skoaffärer men Sköna Skon har bra skor, men jag gillar också Tyra och Sally i Linköping, konstaterar hon.

Klipp rakt av

Att låta naglarna växa sig långa är vanligt på fingrarna, inte lika vanligt på tårna.

– Det är bättre att ha lite för långa naglar än för korta. Och det är viktigt att klippa nageln rakt av och sedan fila nagelhörnet för att undvika nageltrång.

Beträffande barfotapromenader säger Marina Lidström bestämt nej.

– Går man barfota på okänd mark finns det risk att göra sig illa på vassa föremål, jag går aldrig barfota. Har man gått barfota är det viktigt att noggrant inspektera fötterna. Något annat som folk ofta glömmer bort är att smörja in fötterna med solkräm, säger hon.

Fotgymnastik är enkel att göra och håller lederna och musklerna igång. Marina tipsar om tre enkla övningar att göra hemma.

– Böj fötterna upp och ner. Knip med tårna genom att plocka upp en penna från golvet. Spreta med tårna. Sen kan man också rulla fötterna över en fotmassagerulle, den går att köpa på hälsokostbutiker.