Ta initiativet och var en föregångare

Linköpings utan tvekan mest kända och bästa ishockey-profil Magnus Johansson får på söndag sin tröja pensionerad genom att hissas upp i taket i Saab Arena. Ett bevis på att man varit klubben trogen under många år och fullbordat ett utomordentligt bra jobb.

Få är lika mycket värda det som Mange. Nu hänger nummer 7 där uppe bredvid de andra legenderna Mats Andersson, Mike Helber, Stefan Jacobsson och Fredrik Emvall. Men tänk nu. Vad har de alla gemensamt, förutom att de har spelat hockey? De är män.

Varför är det egentligen endast manliga hockeyspelare som får sina tröjor pensionerade? LHC Dam har spelat tre raka SM-finaler och vunnit två av dem. LHC är en av giganterna inom svensk ishockey på damsidan och om LHC vill vara en föregångare och visa på jämställdhet, varför inte ta initiativet och hissa en tröja från damlaget?

Direkt kommer jag och tänka på Kim Martin Hasson. Hon spelade förvisso endast ett fåtal säsonger i Linköping. Men med SM-guld och ständigt uttagen landslaget talar sitt tydliga språk. Kim Martin Hasson är en av de absolut största och bästa spelarna som har representerat Linköpings HC.

Att vara klubben trogen handlar inte bara om prestationerna på isen. Det handlar också om att vilja väl för klubben och bortsett från Mats Andersson så har alla fyra också haft eller har jobb inom organisationen efter avslutad karriär. Roller såsom general manager, assisterande general manager, klubbdirektör och styrelseledamot har de agerat. Kim då, jo hon är idag sportchef för damsidan.

Jag förstår också att det är svårt att jämföra dam- och herrhockey med varandra. Men att jämföra könen ska inte vara något problem. Så om vi alla är överens om att vi inte gör skillnad mellan män och kvinnor så borde Linköping Hockey Club ta upp och överväga om att hissa den första dam-tröjan i hockeysverige. Därmed ser jag egentligen inga hinder varför man inte skulle agera.