Ta trafikljuset på allvar

Allt för ofta ser jag cyklister i Linköping som bara kör trots att det är rött på trafikljuset. Att korsa vägen vid ett sådant tillfälle innebär oftast ingenting, men vill det sig illa kan det kosta en livet.

Vem skulle egentligen köra förbi rött i en vägkorsning med sin bil? Jag tror att de flesta med körkort skulle svara Nej och göra rätt för sig. Men när man byter ut förarsätet och sätter sig på en cykel i stället så verkar det gälla helt andra regler. Ta bara korsningen Drottninggatan/Snickaregatan. Snickaregatan slutar med cykelväg och är alltså endast en korsning där cyklar möter bilar. Där finns ett trafikljus som är likadant som de vid vanliga övergångsställen. Men de flesta jag ser där ignorerar alltid detta och håller sig envist kvar på cykeln. Lite som att de inte vill stanna och sätta foten i backen. De rullar hellre lite långsamt ut på vägen och leker slalomåkare mellan bilarna. Detta sker givetvis inte vid allt för tät trafik, men rätt ofta har jag märkt av detta, trots att det korsar bilar och fordon.

Det här en väg jag passerar nästan dagligen och jag kan inte påstå att det är otydligt. Jag tänker att en dag kommer en av dessa cyklister som inte orkar stanna att tappa balansen och råka illa ut. Hur skulle det se ut? Det berodde på att denne inte stannade för rött vid trafikljuset.

Det är svårt att sätta fingret på varför det sker. Om det vore lathet tror jag att de hade valt att stanna upp, men man kan ju samtidigt vara för lat för att vilja stanna. Oaktsamhet, att man inte ser trafikljuset, känns uteslutet också. Det handlar troligtvis bara om nonchalans, eller att man tänker: jag som cyklar tar ingen plats och jag smiter förbi lite lätt och smidigt.

Skärpning Linköpingscyklister.