• Christian Gustavsson är gruppledare för moderaterna. Foto Julia Kimell

Tagit bort 18 motioner

18 försvunna motioner i kommunfullmäktige

Den styrande koalitionen i Linköping med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i spetsen har blivit starkt kritiserade efter att helt enkelt tagit bort 18 stycken motioner som deras egna medlemmar skrivit.
Alliansens företrädare och gruppledaren för Moderaterna Christian Gustavsson rasar nu mot tilltaget.
Linköpings Tidning har tidigare skrivit om de 18 stycken borttagna motionerna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet helt enkelt strök under kommunfullmäktiges senaste möte. 
Något som moderaternas gruppledare Christian Gustavsson reagerat starkt på.

Inte tillåtet

– Enligt jurister på Sveriges Kommuner och landsting, SKL, så är det inte förenligt med kommunallagen att ta bort motioner på det här sättet utan det är det bara den enskilde motionären som kan göra eller så kan kommunfullmäktige avskriva dem under en separat punkt, rasar Gustavsson som menar att antingen har den styrande koalitionen upptäckt att man helt enkelt lovat för mycket eller så har man upptäckt att det i motionerna finns frågor man inte alls är eniga om och att man på så sätt riskerar osämja i den nya konstellationen.

Titta närmare

– Vi i Alliansen hade gärna tittat närmare på den del av de motioner som lagts fram, det kan vara så att det finns något bra i några av dem medan andra säkerligen förtjänar att försvinna, fortsätter Christian Gustavsson som även är kritisk till på vilket sätt man förde fram frågan om att avskriva de 18 olika motionerna.
– Det skedde under punkten ”Övriga frågor” och efter ett tio timmars långt möte när folk börjat packa ihop. 
Det var väl ganska smart gjort men jag hade fördragit att man varit ärlig istället, kommenterar Christian Gustavsson det hela med tydligt sälta i rösten.
Han menar att det ärligaste som företrädarna för det nya styret kan göra är att ta upp frågan i det öppna alternativt be motionärerna att dra tillbaka dem.
– Vi i alliansen kommer att följa det här noga och hur man hanterar det här från och med nu. 

Kommer att följa

I sämsta fall så få vi väl skriva om motionerna och lämna in dem för våra partiers räkning, avslöjar Christian Gustavsson vidare och poängterar att det är viktigt i många avseenden att en sådan här sak hanteras rätt. Det handlar både om respekt för väljarna och för demokratin.