• Tio teknikpiloter och en vd. Lena Miranada mitt bland dessa. Foto: Christian Johansson

Talanger och företag möts för framtiden

Sedan augusti 2015 driver nio olika Mjärdeviföretag via Mjärdevi Science Park projektet "Tech Pilots". Tio talangfulla studenter valdes ut och nyligen hade man sista träffen där man tillsammans skulle utveckla idéer om hur man ska få flera talangfulla studenter att välja Linköping.

Vad kan egentligen vara en mer passande mötesplats än 64 meter rakt upp i luften på 19 våningen i Linköpings högsta hus, Tornet, när man har ett gäng tekniska piloter på besök för att avhandla kompetensförsörjning och hur man ska locka tekniska talanger till Linköping i framtiden.

– Projektet startade i augusti 2015 och avslutas alltså nu nio månader senare och det har varit väldigt roligt och utvecklande, säger Lena Miranda, vd på Mjärdevi Science Park, när vi slagit oss ner för att prata lite kring Tech Pilots. Uppdraget genomfördes vid sidan av studier eller arbete och gick ut på att blogga och sprida bilden av bolagen men också att ge bolagen nya infallsvinklar på sin verksamhet. De har träffats fyra gånger under ett år och träffarna har bestått av bland annat workshops där talangerna och bolagen jobbat tillsammans. Lena Miranda fortsätter:

50 blev 10

– Vi gick ut på sociala medier och berättade om projektet samtidigt som vi uppmanade folk att söka genom att spela in en liten film om sig själv. Intresset var översvallande bra och vi fick in ett 50 ansökningar varav vi valde ut tio. Ena av dessa är Somshree Mukherjee.

– Det har varit väldigt bra och intressant på många sätt, säger Somshree Mukherjee som har erfarenhet från många delar av världen samt är född i Indien. När han såg uppropet om Tech Pilots studerade hon i Paris.

– För mig som läst på teknik och entreprenörskap har det varit extra värdefullt och gett mig saker att tänka på samt att jag säkert har tillfört något också. Lena Miranda igen:

– Ytterst handlar det om att vi måste locka fler talanger och duktiga studenter till Linköping. Då handlar det så mycket mera om än bara att ha ett arbete men flera av de inblandade företagen vittnar om det är svårt att hitta duglig och kompetent personal. Något som Petter Nelson på Actica kan skriva under på. Actica är ett företag som gått från ett fåtal anställda till över hundra i personalstyrkan på bara några år.

Tech Pilots är ett samarbete mellan Cybaero, Narrative, XMReality, Senion Lab, Actia, Spotscale, SICK IVP, Dataton och Amra. Projektet drivs av Mjärdevi Science Park AB.

Dessa blev uttagna som piloter:

Anna Henningsson, Carolina Olsson, Johannes Löfgren, Kim Myhrman, Maria Svensson, Max Groppfeldt, Max M Mohammadi, Rezey Abulaiti, Sofie Lindblom och Somshree Mukherjee.