• Henrik Ahlström är ungdomsansvarig för Tallboda IF. Här finns en hel drös med sporter att välja bland. Foto: Fanny Miles

Tallboda IF bollar fram nya idéer

Bakom vallen längs med E4an sparkas det boll för stora små. Tallboda IF har varit i farten sedan -60 talet och i och med att området växer, likaså gör föreningen. –Det finns en stark ambition i området att skapa en vettig fritid för barn. Det är verkligen positivt, säger Henrik Ahlström, ungdomsansvarig och ledare för pojkar -04.

Sporterna är många. Dans, kampsort, pingis men allra störst är fotbollen. Inte långt från utfarten från Tallboda tornar Linköping arena upp sig, hemmaplan för Linköpings bästa fotbollslag - LFC. En målbild för vissa, en inspiration för andra.

–Det finns en stark fotbollskultur i Sverige och det är väl det som lockar. Många av ungarna är väldigt imponerade av LFC tjejerna också och det inspirerar nog att arenan ligger så nära, säger Henrik Ahlström.

För drygt två år sedan drog Tallboda IF igång med bollkul för de allra minsta. Syftet är att leka och att ha roligt med boll och bli vän med bollen. Första terminen är gratis och de allra flesta fortsätter med fotbollen. Både tjejer och killar är välkomna men Henrik berättar att majoriteten av spelarna är killar.

–Tyvärr ser det ut så. I de lägre åldrarna spelar tjejer och killar tillsammans för att få ihop ett lag men för de äldre är det inte helt enkelt att få ihop ett helt tjejlag. Vi startar nya pojklag varje år men eftersom tjejerna är färre till antalet blir det ett nytt lag vartannat år istället. Det är synd, säger Henrik Ahlström.

Drivet är starkt i föreningen. På senare tid har styrelsen dubblat antalet ledamöter och engagemanget hos föräldrar märks mer och mer.

– Det krävs en vilja hos föräldrarna för att föreningen ska gå runt. Många tar initiativ och kommer med idéer på nya sporter att plocka in i föreningen. Är intresset tillräckligt stort startar vi upp nya sektioner. Vi vill att man ska kunna göra det mesta hos oss. Till exempel försöker vi få igång både handboll och innebandy nu, berättar Henrik Ahlström stolt. Tallboda IF vill vara en breddförening med fokus på rörelse. Nu nalkas vintern och inomhussalarna och konstgräsplanerna står redo. Det gör ungarna också.