• Toivo Adolfsson är ordförande i livaktiga Tallboda IF. Just nu kämpar klubben och boende i Tallboda för att den nya idrottshallen som ska byggas när nya Tallbodaskolan byggs blir större än vad kommunen planerar. Foto: Leif Larsson
  • Tallboda IF är en välkomnande förening och engagerar sig mycket i vad som händer i stadsdelen Tallboda. Ordföranden Toivo Adolfsson berättar att man bland annat ordnar Tallbodadagen i september, bygger planer och omklädningsrum och har allehanda aktiviteter för sina 400 medlemmar. Foto: Leif Larsson

Tallboda IF strider för större hall

Tallboda IF går i bräschen för att den nya idrottshallen i den nya Tallbodaskolan som ska byggas, blir minst 20 x 40 meter. Linköpings kommun planerar en betydligt mindre hall, av liknande storlek som den lilla variant som finns i dag. Över 600 personer har på Facebook röstat för en större hall.

Tallbodaskolan ska snart rivas och ersättas av en ny. Det betyder även en ny idrottshall i 3 400-personers-stadsdelen i Linköpings östra utkanter.

– Kommunen lutar sig mot praxis som talar om hur stor en hall ska vara i förhållande till skolans storlek. När man ändå bygger en ny skola så borde man kunna besluta om en större hall som då kan hyras ut efter skoltid och dra in pengar till kommunen, konstaterar Toivo Adolfsson, ordförande i Tallboda IF.

Han påpekar att en större hall även skulle ge kommunen "goodwill" hos föreningslivet.

– Jag vet inte hur mycket mer det kostar med en större hall men den skulle inte bara gynna Tallboda IF utan även andra lag, sporter och föreningar i Linghem, Örtomta och Ekängen som skulle få tillgång till en hall där det går att spela innefotboll, handboll och innebandy.

Omröstning

Tallboda IF har på Facebook ordnat en omröstning i hallfrågan. Sista dagen för att rösta är 16 december.

– Vi fick blixtsnabbt in 500 svar och just nu har 624 personer röstat ja till större hall. När omröstningen är klar ska vi skicka in namnlistan till nämnden. Förhoppningsvis får vi ihop så många röster att politikerna tänker om, klargör Toivo Adolfsson.

För att på ett vettigt sätt utöva inomhussporter så måste Tallboda IF i dag åka till andra hallar i andra delar av Linköping. Att få tider är inte heller det lättaste. För de riktigt unga finns ett annat aber.

– På vintern kan man spela fotboll på konstgräset på Ljungstedtska. Men att spela ute i fem eller tio minusgrader är inte bra för de riktigt unga. Utan hall riskerar deras träning att utebli på vintern, förklarar ordföranden.

Föreningen satsar

TIF har i år byggt en ny sjumannaplan och har totalt tre på den nya Lekavallen. Nästa år ska man bygga fyra omklädningsrum.

– Vi som liten förening satsar och då är det lite underligt att kommunen är en broms, tycker ordföranden.

Tallboda IF har cirka 400 medlemmar och fotbollen är störst. Man har ungdomslag och på seniorsidan spelar herrlaget i division fem. Damerna är högre upp och vann sin division fyra-serie i år.

– Kul att det går bra på damsidan. Vi har lag med tjejer som är 13-16 år och det fylls på bra underifrån, berättar Toivo Adolfsson.

Hjärtat av Tallboda

I TIF finns även aktiviteter som barndans, barngympa och en löpargrupp. Föreningen engagerar sig också starkt i orten. Det är arrangemang vid valborg och midsommar och i september anordnas Tallbodadagen med marknad, utställningar, tivoli och livemusik.

– Vi anordnade en bakluckeloppis i höst med 80 deltagare och vi samarbetar med kyrkan, fritidsgården och bostadsrättsföreningar och har bland annat ordnat nattvandringar. Klubben har många järn i leden och vill vara hjärtat i Tallboda, fastslår Toivo Adolfsson.