• Rosorna är en av Ulf Östlands favoriter. Foto: Stefan Hedström
  • En stolt Antonia Nyman. Foto: Stefan Hedström
  • Trädgårdens kaniner. Foto: Stefan Hedström
  • Ulf Östland gör de tyngre jobben som vattning. Foto: Stefan Hedström

Tannefors i grönska

Trädgårdsvinnare

Mitt i Tannefors ligger Tannefors servicehus. Det ter sig kanske inte så märkvärdigt utifrån, men väl inne breder en vacker trädgård ut sig. Så vacker att den fått pris.

För andra året i rad har äldrenämnden i Linköping arrangerat en trädgårdstävling för servicehus och vårdboenden. Detta år röstade juryn fram Tannefors servicehus som vinnare och mottagare av 25000 kronor. 14 tävlande deltog.

- Vi fick veta det så lämpligt igår, då vi hade sommarfest för både boende och utomstående, så det blev en väldigt lyckad dag, berättar Antonia Nyman, samordnare på servicehuset.

Populärt

– Vi har många fritidsaktiviteter, en av dem är trädgårdsarbete. Detta blev snabbt väldigt populärt och lockade fram många eldsjälar bland de boende, säger Nyman.

Det som odlas är allt från blommor till nyttoväxter och grönsaker som gurka och sallad. Det finns också djur i trädgården. Nu är det kaniner, men det har också funnits höns.

– En annan populär grej vi har är Bondens marknad där vi säljer ägg och honung.

Drivande krafter

En av trädgårdsmästarna är Ulf Östland som har bott på servicehuset sedan årsskiftet på grund av en stroke.

– Eftersom jag inte bott här så länge fick jag först botanisera en del för att för att ha koll på vad som fanns därute. Sedan har jag gjort det tyngre arbetet som att vattna till exempel, vilket har varit ett tufft jobb nu under sommaren då allt avdunstar så snabbt, berättar Östland.

– Det ger massor att få ta del av skapandet och få skörda framgångar. Det jag hoppas att vi köper in är bland annat någon form av förvaring av verktyg och fler blomlådor som är tillräckligt höga så att alla enkelt kan komma åt odlingarna, avslutar Ulf Östlund.

På torsdag sker prisutdelningen, där även tvåan Solstickans vårdboende och trean Berga vårdboende kommer att vara med.