• Föräldrakooperativet Björnligan deltog i Tanneforsparaden. Foto: Patrik Ekström
  • Vreta Klosters ungdomsorkester har paraderat i över tjugo år under Tanneforsdagen. Foto: Patrik Ekström
  • Glädjekällan gjorde som vanligt ett bejublat framträdande. Foto: Patrik Ekström
  • Ulrika Blom driver Reminded Vintage sedan ett år tillbaka, Paul Lindvall gillar läget. Foto: Patrik Ekström
  • Smurfarnas farfar besökte Tannefors i lördags. Foto: Gunnar Andersson
  • Lotta Vincent delade ut ostkaka. Foto: Patrik Ekström
  • Nya Tanneforsvägen blev en torggata för en dag. Foto: Patrik Ekström

Tannefors kan bli Linköpings Söder

Det börjar bli svårt att hålla räkningen på hur många gånger som de lokala butiksägarna har arrangerat populära Tanneforsdagen. 32 gånger säger de som har ordning på kulramen.

Som vanligt gick alla affärer och verksamheter ut ur sina lokaler och visade upp sig på Nya Tanneforsvägen och som vanligt var det mycket folk. Traditionen håller i sig och det är många av besökarna som har någon koppling till stadsdelen.

Linköping växer

Det är också stolta butiksägare som håller till på den långa och unika affärsgatan. Man har varit med om stora förändringar i och med att Östra länken blev färdig. De flesta handlarna märker dock ingen skillnad i sin kundtillströmning.

Vreta klosters ungdomsorkester var naturligtvis på plats och tog med sig folk från Kannan till Tannefors slussar i en musikalisk parad. På Drottningtorget stod Linköpings-Posten och delade ut ostkaka .

– Vi har nog deltagit i Tanneforsdagen i över 20 år, berättade Annmari Wangin, dirigent för Vreta klosters ungdomsorkester. Orkestern gjorde sedan ett litet stopp vid vårdcentralen där man avlöste Glädjekällans musikunderhållning. Därefter pratade kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall om vilka framtidsplaner som finns i och med att stan växer över Stångån och han redogjorde också för hur det nya resecentret kommer att påverka stadsbildningen. Lindvall pratade smått lyriskt kring hur Linköping snart når strecket för 150 000 invånare och att man då kanske kan betrakta Tannefors som en mogen och pittoresk stadsdel liknande Söder i Stockholm.

– Jag tror att det kommer fortsätta att växa fram ett spännande stråk här på Tanneforsgatan de närmsta åren. Här finns en skön blandning av varierande affärer och restauranger som lockar folk idag. Helt plötsligt är Tannefors ett hett läge i stan i och med trafikomläggningen och byggnationen av vårt nya resecentrum, säger Lindvall och får medhåll av butiksägaren till Reminded Vintage och second hand, Ulrika Blom.

– Det känns som vi är en liten stad i staden. Jag har egentligen aldrig varit intresserad av att ha min butik i stadskärnan för den passar bättre här i Tannefors.