• Lars Jarheden och labradoren Alice har välkomnat kunderna vid Tannefors Bild & Ljud i många år, men nu har butiken stängt sina dörrar. Foto: Dennis Petersson
  • Sedan 1999 har Lars Jarheden drivit Tanneforsbutiken. Sedan 1969 har han arbetat inom branschen. Foto: Dennis Petersson
  • Butiken har varit en självklarhet i Linköping under en lång period. Foto: Dennis Petersson

Tanneforsbutiken har sagt adjö

"Min tid här har varit helt fantastisk"

Affären har varit en självklarhet under en lång tid, närmare bestämt sedan 1999, men nu har Lars Jarheden på Tannefors Bild & Ljud slagit upp entrédörren för allra sista gången. Kunderna, stadsdelen, ja hela Linköping kommer att sakna honom, men han lägger inte installationsverktygen på hyllan helt och hållet. – Jag finns kvar för mina trogna kunder, säger Tanneforssäljaren.

När vår tidning kliver in på den taktiskt belägna butikslokalen vid Drottningtorget i Tannefors har hyllorna börjat eka tomma, men som så många gånger förr är det labradoren Alice som hälsar välkommen. Tillsammans med husse Lars Jarheden har hon tagit hand om kunder i hela hennes tolvåriga liv. Butiken, ja den har funnits i närmare 18 år.

– Hela min affärsidé för den här butiken har varit service, att åka hem till folk, installera deras produkter och hjälpa dem att komma igång. Prisbilden har ju tyvärr förändrats en hel del sedan starten, Sverige är nästan det land i Europa där det är billigast att handla elektronik idag, så under de senaste åren har det bara blivit tuffare och tuffare. Därför känns det rätt att packa ihop nu, berättar Lars Jarheden som redan som 19-åring gjorde intåg i branschen.

Enorm utveckling

Han började på Bergholms Radio, som på den tiden låg i restaurang De Klomps lokaler, det var år 1969. Då sålde han rullbandsspelare, stereoapparater och andra moderna prylar. Sedan har Lars Jarheden fått bevittna en enorm utveckling som förändrat hans arbete gång på gång.

– Det har varit en fantastisk resa, från de svartvita tv-apparaterna till den första färg-tv:n. Det var inget svårt att vara radiohandlare på 1980- och 1990-talet, det var ett otroligt sug. Jag tror ungdomarna på den tiden började med att köpa en stereo innan de köpte en säng.

Firman fortsätter

De flitigt använda installationsverktygen lägger han däremot inte på hyllan fullt ut. Nu, efter butikens stängda dörrar, fortsätter han att finnas till hands för de som är i behov av hans hjälp. Med samma namn, samma hemsida, samma nummer och samma mejladress kommer han i fortsättningen driva företaget utan butik, så länge han orkar.

– Anledningen till att jag behåller firman är för att svara upp mot mina trogna kunder som även i fortsättningen kanske behöver min hjälp. Jag kommer inte lägga ner någon marknadsföring, så det blir de som kommer ihåg mig, och om någon kanske ramlar över min hemsida, säger Jarheden och avslutar:

– Visst är det vemodigt att lägga ner butiken, men trots allt känns det rätt att göra så här.