• Diakon Anna Haglundh Fröhler framför snart 50-åriga Tannefors kyrka som firas 29-30 november. Programmet är fullspäckat under Tanneforsdagen i helgen.

Tanneforskyrkan

Under Tanneforsdagarshelgen är det full fart i den sjungande femtioåringen i tegel som firar sitt femtioårsjubileum med aktiviteter under hela hösten. Den karaktäristiska kyrkan låg verkligen rätt i tiden då den uppfördes år 1964, ritad av bröderna Axel och John Kandell som vann en arkitekttävling.

– Den är väldigt tidstypisk, utomordentligt representativ för den modernistiska stilen, berättar Anna Haglund Fröhler som sedan 2001 är diakon i Tannefors kyrka som invigdes på första advent 1964.

Det tog enligt uppgift en tid innan folk tog den lite speciella arkitekturen åt sig, men byggnaden kom sedan att kallas ”Mejeriet” efter prästen Meijer som var verksam på den tiden. Det är en funktionell kyrka med fönster som är i höjd och storlek anpassat för ljusinsläpp under dagens alla timmar.

Tanneforsdagen

Under Tanneforsdagen står Anna Haglund Fröhler tillsammans med andra representanter från kyrkan och berättar om verksamheten. På hemmaplan blir det barnloppis, kyrkovisning och afternoon tea. Dagen avslutas med en musikkavalkad i kyrkan med flera av kyrkans körer.

– Det lär bli rätt mycket folk, våra körverksamheter är populära. Det finns något för de flesta nivåer, och Nicolaikören är den mer avancerade. Förr fanns även undervisning i stråkinstrument, nu är det förutom körerna även rockkällan som är här i byggnaden intill. Vissa är med och spelar i kyrkan.

Kyrkan har verksamhet för alla åldrar, med allra mest fokus på barn, ungdomar och deras familjer. Unga ledare utbildas, och de får ta ansvar i kyrkans verksamhet.

– Vi satsar mycket på musik och att få hit folk. En mässa med musik inspirerad av klostret i Taizé är populär även för de som normalt inte besöker kyrkan. Det är en enkel mässa som tilltalar många.

Kyrkan behövs

– Jag tror att kyrkan är viktig för dagens människa. Det regelbundna finns inte på samma sätt som förr, nu är det mer sporadiskt, att man besöker det som tilltalar. Vi ser att vissa verksamheter är viktiga, speciellt musik- och ungdomsverksamhet. Jag tror att många söker sig till kyrkan för samtal, avslutar Anna Haglund Fröhler.

Den 29-30 november har kyrkan jubileumshelg med ett digert musikprogram. Helgen avslutar med en ungdomsmässa, tårtbuffé, biskopsbesök och fyrverkerier. Den 19 oktober blir det gospelsgudstjänst med kyrkans gospelkör Gospel T Joy tillsammans med gästande kören One nation.