• Kicki Lind på Strandgatan två ser att många gärna bowlar i samband med julbordsätandet. Foto: Julia Kimell
  • Med plats för 120 gäster, och med möjlighet att äta annat i stället för julbord - perfekt för den som börjar tröttna. Foto: Julia Kimell

Tar en strike till julmaten

På Strandgatan två kombinerar gästerna gärna julbordsätandet med ett parti bowling. Men helst i omvänd ordning förstås, för matsmältningens skull. Den 27 november går startskottet för årets julbordsperiod.

Kicki Lind är med och driver restaurangen tillsammans med sin bror Fredrik som äger den. Till deras julbord är det mestadels företag som kommer och för den i gänget som är trött på julbord finns det alternativ.

– Jag upplever att folk till en viss grad börjar tröttna på julbord men säger man till på förhand kan delar av det inbokade sällskapet äta från den vanliga menyn. Vi har en nyhet som kallas blackrock, där stenar värms till 375 grader i en specialugn. Första sidan av köttet steker vi på den men sedan får gästen själv välja hur länge den får ligga kvar och stekas på flingsalt när tallriken bärs ut. Med klyftpotatis, sås och coleslaw till, berättar hon, och visst vattnas det i munnen.

Men det julbord som serveras, det är traditionellt med allt som bör ingå i ett sådant. Så mycket som möjligt tillagas på plats

– Det är roligt med julbord men det är det första som är bäst, sen börjar i alla fall jag tröttna lite. Max två per år, säger hon glatt.

Åutsikt till skinkan

För några år sedan var restaurangen i två våningar och utsikten över Stångån ännu mer i fokus, med bar och lounge där uppe. I dag är allt samlat på nedervåningen med bowlinghall i anslutning till restaurangen. Där inryms 120 gäster.

– Vi har fin utsikt här men det som är sämre är att det inte rör sig riktigt lika mycket folk här som mitt i city. Folk dras till folk så under sommarmånaderna har vi något av en lågsäsong här. Det är nu vi börjar ha fullbokat på helgerna igen. De som vill droppa in spontant är förstås välkomna, det är ytterst sällan som hela restaurangen bokas upp.

Strandgatan två har olika paketerbjudanden där bowling och trerätters kan ingå, så att sällskapet får en riktig helkväll tillsammans.

Julbordet serveras varje torsdag, fredag och lördag ända fram till den 20 december. Det går att boka julbord även övriga dagar om man säger till på förhand.