• Bengt Strömberg, Jonathan Konradsson, Oscar Fredin och Julia Nordin hade på bara tjugoen timmar ordnat med en app för ett smartare hem. Foto: Ung Företagsamhet

Tekniska Verken Innovation Camp avgjordes

Tjugoen timmar, åttio ungdomar och en utmaning. Under tjugoen timmar skulle ungdomar från hela länet lösa ett riktigt problem som Tekniska Verken och Ung Företagsamhet presenterade. När så krutröken lagt sig segrade en smart app för hemmet.

När det sex finalisterna fick visa upp sig och sin idé från scenen i Tekniska Verkens hörsal så klappades det som om det vore landskap i fotboll. Att de här ungdomarna, som är mellan 15 och 19 år, har go och framåtanda märktes långt upp i salen där vi äldre satt och hörde på vad de hade att komma med. Det var idéer om sopsortering, smarta elljusspår och hur man skulle få en mer lätthanterlig elräkning och att det i form av appar i en smart telefon.

Otroliga idéer

-Det är otroligt vilka idéer de har killarna och tjejerna här, berättar Robert Wallin, som är projektledare vid Ung Företagsamhet i Östergötland och den som höll i de praktiska trådarna under de tjugo en timmarna som Innovation Camp pågick.

-Den vinnande idén kommer sedan Teknisk Verken titta närmare på men jag vet att de även kommer att intressera sig för flera av de appar som tagits fram här. Den vinnade appen, Smarthome, gav juryn, med Tekniska Verkens vice vd i spetsen, Klas Gustafsson följande motivering:

Ett smart hem

”SmartHome har hittat en lekfull möjlighet för individen att göra skillnad i det stora systemet. Lösningen är helt klart kopplad till uppdraget och innebär vinster för såväl individ som samhälle”. Den vinnande idén gick ut på att ha en app som samlar all information om hemmets energiförbrukning på samma plats. Den gör det lätt för individen att få en överblick över hemmets energibovar. SmartHome bidrar till ett hållbart samhälle genom att minska på användningen av resurser. Genom endast en knapptryckning kan användaren styra energiförbrukningen i hemmet och reglera hemmets apparater. Ett enkelt, effektivt och roligt sätt att förbättra miljön samtidigt som man sparar pengar och tid. Den vinnande gruppen bestod av Bengt Strömberg, Jonathan Konradsson, Oscar Fredin och Julia Nordin.