• Här är åtta ”tennisgubbar” som ses varje torsdag och lirar tennis i Linköpings Sportcenter. Foto: Leif Larsson
  • Det är fartfylld tennis när omkring 20 pensionärer träffas för att lira. I 20 år man spelat i Linköpings Sportcenter. Foto: Leif Larsson

Tennis, ärtsoppa och plan-oro

I 20 år har pensionärer träffats varje torsdag för att lira tennis i Linköpings Sportcenter i anslutning till Stångebrohallen. Det är motion, ärtsoppa och trevligt snack i en skön blandning. Men hot om rivning har skapat oro inför framtiden.

– Före valet togs ett politiskt beslut om att riva för att det ska byggas en ny simhall här. Men jag förstår inte riktigt varför byggnaden ska bort, det finns gott om plats att bygga en simhall här bredvid. Dessutom är det inte så länge sedan som man renoverade här. Just nu vet vi inte vad som kommer att hända, påpekar Leif Bohm, en av tennislirarna.

Det är inte bara de äldre tennisspelarna som använder centret. Ungdomar i Linköpings tennisklubb spelar här och det finns gym och möjlighet att spela både badminton, squash och innebandy. En rivning gör att många får sitt sportställe spolierat, även om kommunen lovat ersättningslokaler.

Motion och ärtsoppa

Men än så länge står byggnaden kvar och torsdagsliret fortsätter. Omkring 20 pensionärer brukar komma för att spela i två timmar och sedan luncha ihop.

– Det är riktigt roligt, man får motion, det är en social samvaro och efteråt äter vi ärtsoppa och analyserar matcherna. Jag brukar vara med så ofta jag kan, berättar Åke Lobell, en av deltagarna.

Innan matchdags sitter Gunnar Högström i entrén och tar emot spelavgifterna. Han sköter sedan lottningen som avgör vem som får spela med vem och mot vilka. Denna snöiga torsdag kom 16 man till centret och det betydde att fyra av de hyrda fem banorna användes. Man spelar dubbel i första hand.

– Överskottet från våra avgifter går till ungdomsverksamheten i LTK, berättar Gunnar.

Alltid på plats

Han var med och grundade spelet för 20 år sedan. Skälet var att ge pensionärer något kul att syssla med. Sedan dess har Gunnar varje torsdag varit på plats.

– Man ska vara pensionär för att vara med och många är i 80-årsåldern, berättar Gunnar som själv är 92 år ung.

Han spelar inte med gubbarna längre men däremot med damer. De har sopptennis på onsdagar.

Snart är uppvärmningen avklarad och matcherna drar i gång. Det syns att de flesta är tennislirare sedan tidigare. Rejäla grundslag med backhand och forehand mixas med snygga undanläggningar och andra finesser. Besvikna utrop hörs över egna missar och ärligt beröm delas ut när en med- eller motspelare briljerat med ett läckert slag.

Nu återstår att se var ”tennisgubbarna” om ett par år slår sina smashar, stoppbollar och servar.