• Alltid på väg. Thåström en ikon, en hjälte för många och en rastlös konstnär. Foto:  Fredrik Sandberg/TT

Thåström till Linköping

Pricka in den 11 november i kalendern om du gillar Thåström för då kommer han till Linköping och Saab-arena för ännu en spelning . Med sig har han en ny platta och sitt formidabla band.

Joakim "Pimme" Thåström fyller sextio år nu i mars och kanske borde han ha stelnat i konturerna men så är inte fallet. Han är stadd i ständig utveckling och om han själv är mycket sparsam med intervjuer så kan man genom att läsa vad medmusiker och andra kring honom säger då de vittnar om ett rastlöst skapande där man aldrig trampar i samma spår gång efter gång. Slagordet verkar vara "det kan alltid bli bättre" både vad gäller att göra skivor men även när det kommer till själva konserterna. Till Linköping kommer han den 11 november för att spela i Saab-arena.

Ghost, Winnerbäck och "Pimme"

– När det gäller Thåström är jag osunt okritisk, säger Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping & Co och fortsätter:

– Det är väldigt roligt att ha honom här i Linköping igen. Det finns något där mellan Linköpingspubliken och Thåström, han har ju gästat Linköping med både Ebba Grön, Imperiet, Peace, Love and Pitbulls och även som soloartist genom alla år. Sist kanske vi hade 3 500 i publiken men han är självklart värd att sälja ut varje ställe han spelar på.

Ny platta

Sist Thåström spelade i Linköping gästade Lars Winnerbäck i Bob Dylan/Nationalteaterns "Bara om min älskade väntar" men det är inte enbart den enda Linköpingskoppling som finns med Thåström just nu utan Ghost gör även en tolkning av Imperiets "Bibel" på sin prisbelönta platta "Popestar". Vågar man hoppas på att "Pimme" gästar Papa och hans namnlösa gastar när de spelar i Stockholm den 28 april? Thåströms senaste album "Den morronen" som kom 2015 och gavs full pott av DN och singeln "Kom med mig" beskrevs som något av det vackraste han någonsin hade gjort. Med lika delar vacker poesi som manglande industriella texturer har Thåström etablerat solokarriären som sin kanske mest spännande och kreativa era. För trots att hans musikaliska recept har varit känt sedan länge så fortsätter han att hänföra sin ständigt växande fanskara på ett sätt som bara en riktig ikon kan.

Hyllad

Att han är flerfaldigt Grammisbelönad, ständigt kritikerhyllad och en artist som existerar i unikum i det här landet är med facit i hand kanske inte så konstigt. Thåströms kommande nya album är som sagt inspelat i Berlin – en plats som han både skildrat och verkat i tidigare, men som också tycks locka fram hans mest sällsamma skapelser. Med nytt material i ryggen kommer Thåström, precis som vanligt, att bjuda på Sveriges bästa konsertupplevelse i höst. En ny singel lär komma innan sommaren börjat.

 

Thåström i korthet:

Sven Joakim "Pimme" Eriksson Thåström. Född 20 mars 1957. Spelat med Ebba Grön, Rymdimperiet, Imperiet, Peace, Love and Pitbulls och sedan solo. Ger sällan eller aldrig intervjuer. Totalt har Thåström spelat in 25 skivor samt medverkat på ännu flera. Privat lever han med skådespelerska Amanda Ooms.