• Vackert, skevt och spännade. Pelle Ossler gör inte musik för de breda massorna. Foto: Razzia Records

Thåströms gitarrist på besök

Pelle Ossler gick från rock 'n' roll på skånska till dov Berlinblues med Thåström. Han är dock artist i eget namn med ett flertal egensinniga album i ryggsäcken, det senaste ”Stas” kom i början på året. Snart stannar Ossler till i Linköping för en spelning.

I nästan 20 år spelade Pelle Ossler gitarr i Wilmer X för att sedan gå solo och ge ut plattor med skev och bråkig men ändå vacker musik. Den senaste plattan heter ”Stas” och kom tidigare i år och på hans skivbolag Razzia tycker man att ”han är ett geni”. Pelle backar dock, på sitt blygsamma sätt, för ett sådant epitet.

Vackert men skevt

-Jag är kanske inte är den bredaste eller den bäst säljande artisten de har, utan jag går i mångt och mycket min egen väg men det är ju alltid roligt när någon annan gillar det man gör. Själv vill jag att min musik ska låta vacker men inte vid en första lyssning utan att man ska få kämpa med den ett litet tag. Detta säger Pelle Ossler då vi pratas vid några veckor innan han kommer till Linköping med sitt band för att spela låtar från, främst hans senaste två plattor.

Sedan 2006 är han även gitarrist i Thåströms band och han har medverkat på alla plattor punklegenden gjort sedan dess och även spelat gitarr på samtliga turnéer. I sitt soloband är även Thåströmkollegorna Ulf ”Rockis” Ivarsson (bas) och Mats Nilzén (keyboards) med. ”Rockis” och Pelle spelar även på norrmannen Sivert Høyems nya platta. Det känns som om man är ett tajt litet team som jobbar ihop allt mer och mer.

Thåström, Ossler, Hellberg

-Jo, det stämmer nog. Att vi känner varandra ganska bra, gillar samma typ av musik, och på så sätt så går det aningen lättare att få saker gjorda. Dessutom har ju jag, Thåström och Niklas Hellberg även bandet Sällskapet tillsammans. Vi kom ju också med en platta i år vilket nog överraskade ganska många inklusive oss själva. När vi skulle göra ”Nowy Port” satte vi upp en massa dogmer för hur vi skulle jobba. Dessa skrotade vi ganska snabbt och till slut var det bara en kvar och det var den om att alla låtar skulle vara inspelade i hamnstäder. Jag vet inte varför vi bestämnde det men antagligen hade vi någon romantisk uppfattning om hur det skulle vara, menar Pelle Ossler vidare.

Bruno K Öijer i gott sällskap

Med på ”Nowy Port” är också Linköpingspoeten Bruno K Öijer som läser, väser och proklamerar sin dikt ”Var och en av oss”. Bruno är, självklart, en av Pelles favoritpoeter.

-Det ska bli kul att komma till Linköping och spela. Jag har varit här både med Thåström och Wilmer X, avslutar en av landets mest egensinninga artister, Pelle Ossler.