• Fia Kempe och fyra skuggfigurer. Foto: Anders Ristenstrand.
  • Ond eller god? Fan vet. Foto: Anders Ristenstrand

The Great Discord - Linköpings nya rockhopp

Linköpings duon The Great Discord är vår nya rockexport men om du väntar dig lättlyssnad och utslätad rockmusik blir du besviken. Fia Kempe och Aksel Holmgren bjuder på tuggmotstånd och tänkvärda texter från livets bakgård.

Just nu sjuder Linköping av bra och intressant rockmusik. Att inte nämna Ghost vore snudd på tjänstefel men vi har även bluesångestmaskinen Dead Soul och nu även bandet som säger sig spela progressiv dödspop, The Great Discord. Vi ses på ett central lunchhak och Fia är först på plats. Hon är dotter till musikprofilen Anders Kempe, öppen och glad, och blir nästan generad när jag berömmer henne för hennes sånginsatser på Ghosts senaste platta "Popestar" där hon, bland annat, är med och tolkar Eurythmics så självaste Annie Lennox kanske blir arbetslös. Kort sagt, hon är en mycket bra sångerska.

Tio års bekantskap

Aksel Holmgren dyker upp någon minut senare och även han är en ödmjuk, trevlig och skarp ung man. Vi sätter oss ner och de börjar berätta.

– Vi har väl känt varandra i typ tio år och ganska snart så förstod vi att vi gillade samma typ av musik och att vi ville göra något ihop. Vi gillar progrock som Genesis, ja, när Peter Gabriel var med, King Crimson men även Meshuggah och Dillinger Escape Plan. Vi har även tömt fester på folk då vi lirat ett av våra stora favoritband, Cannibal Corpse, högt och ljudligt, säger Fia och Aksel och ler åt minnet. Men The Great Discord är så mycket mera. Visst påminner deras inställning på hur Ghost vill visa upp sig och sin musik men de är inte hemliga med vilka de är däremot vill de skapa en särskild stämning då de uppträder. Det visuella är viktigt för dem och jag tänker genast på välrenommerade och rosade The Knife.

Ta skapandet på allvar

Pretentiöst? Det kan du ge dig på.

– Jag tycker man ska sitt skapande på allvar, säger Fia som har ett alterego när hon sjunger och jobbar med The Great Discord. Hon är Fia även där men hon framstår som androgyn, både ond och god, gränslös och lite flytande. När hon sjunger om psykisk ohälsa så har hon det, tar man upp knark så är hon missbrukare, ja allt handlar om inlevelse och ett expressivt uttryck.

Att vara något extra

– Vi vill att våra spelningar ska vara något extra och utmana dem som ser oss. Vi har sammantaget bara haft åtta spelningar, det flesta här i Linköping, sedan en i Texas, USA och en i London, berättar Aksel som även han är en mycket driven musiker med många timmars trummande runt om i världen. The Great Discord har ett skivkontrakt med Metal Blade, som då har just Cannibal Corpse, i sitt stall, de har manager och det ska komma en ny platta 2017.

– Det ser bra ut men det är fortfarande så mycket vi vill göra och förverkliga, säger Fia och Aksel.