• Björn Rallare och Gustav Skogens var både lättade och glada efter deras premiärvisning av The second wave. Foto: Fanny Miles

The second wave premiärvisades

De nyblivna dokumentärmakarna Gustav Skogens och Björn Rallare har under det senaste året arbetat flitigt med att sy ihop roadmovien The second wave, med Linköpingsbandet La Fleur Fatale i spetsen.

I torsdags var det så äntligen dags att visa upp verket för dryga 200 besökare på Filmstaden i Linköping.

– Den här filmen blev så mycket bättre än vi hade förväntat oss, sa Björn Rallare under presentationen av premiären.

Vackert bildspråk

The second wave presenterar en snygg film med harmoniska färger och ett makalöst bildspråk. I centrum står Linköpingsbandet La Fleur Fatale som under en vistelse i Kalifornien söker kopplingen mellan dagens musik och det politiska sinnelaget. Bilder från 1960-talsvågen flipprar förbi i samspel med sköna kommentarer från gamla musiker och allmänna röster från gatan. Även herr Ebbot Lundberg, som sjungit med bandet vid flertalet tillfällen, fick sin röst hörd på bioduken.

Visning på Youtube

Applåderna ville inte hålla på sig medan eftertexterna rullade och det var två nöjda filmskapare som blygsamt äntrade scenen för tack och bock.

– Det känns bra att ha visat den nu. Anspänningen har släppt lite och det är kul att den blivit så väl mottagen, säger Gustav Skogens. Dagen efter premiärvisningen släpptes filmen på Youtube samt Gaffa och den 18 maj är det dags för visning på Debaser, i samband med spelning för La Fleur Fatale.

Förmedla ett budskap

Björn Rallare är bandets manager och fick idén om att göra en musikdokumentär under en spelning i New York. Gustav Skogens halkade in på ett bananskal men tvekade aldrig.

– Det fanns ett budskap med manuset som jag ville förmedla och kände därför att jag absolut inte kunde tacka nej till att medverka på den här resan, säger han. Nästa gång byter dock kulissen färg då Kalifornien omvandlas till London. Är en efterföljare i sikte månne?

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se