• Christina Thorsell vid Villans uteservering intill Bysjön. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Christina Thorsell tog över Villan i december förra året. Foto: Lars-Göran Bexell

Thorsells driver anrika Villan

"Det har varit en lite dröm har har haft"

Sedan ett halv år tillbaka driver krögarparet Christina och Stefan Thorsell anrika Villan i Åtvidaberg. De erbjuder bland annat boende, lunch, middag, konferens och catering i Villan som har anor sedan mitten på 1850-talet.

– Jag har alltid haft en lite dröm om att driva restaurang- och hotellrörelse, säger Christina Thorsell som tillsammans med sin man Stefan tog över verksamheten i december förra året.

Det ursprungliga huset från mitten på 1850-talet var en tio-rums enplansbyggnad med inredd vind. För ombyggnaden av Villan anlitade 1889 baron Theodor Adelswärd arkitekt Isak Gustaf Clason, som han kände från Stockholm. Clason kom att arbeta med två byggprojekt samtidigt för Theodor Adelswärd, dels det Adelswärdska huset vid Strömgatan i Stockholm, som blev hans bostad i Stockholm och dels Villan Kammarbo som blev bostad i Åtvidaberg. När Villan byggdes om kom det att introducera en ny stil efter engelskt och amerikanskt mönster. Clason skapade en oregelbunden byggnad efter engelskt mönster med burspråk, frontoner, torn och höga skorstenar. Husets oregelbundenhet bestämdes av rummens  storlek, utifrån deras funktion och i samverkan med varandra. Clasons idé var att fönstrens storlek och placering skulle spegla rummens inre förhållanden. Fasaden består av spånklädda partier och korsvirke. År 1920 lämnade Theodor Adelswärd Villan och den blev så småningom disponentbostad åt ägaren av Åtvidabergs Industrier, familjen Ericsson. År 1974 tog Åtvidabergs kommun över fastigheten vilken kom att användas av Liljeholmens folkhögskola och under sommartid av kommunens fritidsverksamhet. År 2005 anlitades arkitekt Anders falk för att rita om huset till hotell och restaurang. Villan ägs numer av Ollie och Elof Ericsons stiftelse. I december förra året tog paret Christina och Stefan Thorsell över verksamheten och det är Christina som håller i rodret för Villan. Stefan har fullt upp med parets fastighetsbolag som har ett 70-tal lägenheter i Åtvidaberg och sin entreprenadfirma. 

– Det är fantastiskt att få driva Villan vidare och det är en dröm jag har haft att jobba med restaurang och boende, säger Christina Thorsell som även driver Sjökrogen ett stenkast från Villan.

Villan erbjuder bland annat boende, lunch, middag, konferens och catering.

– Vi kommer att ha studentbalen här och så har vi även flera högtidsdagar som bröllop inbokade framöver, säger Christina Thorsell.

Granne med Villan ligger anrika Kopparvallen där ÅFF har sin hemmaarena och i Villan samlas supportrarna två timmar före och efter hemmamatcherna.

– Vi har fyra heltidsanställda och tar in extra personal vid behov, säger Christina Thorsell.