• Som ringar på vattnet handlar om vad som händer när förtal och skvaller sprider sig.
  • Ensemblen består av sammanlagt sextio personer från Åtvidaberg, Kisa och Linköping.

Tidlöst brinnande drama i Gärdserum

Teater Traska spelar nu sin sommaruppsättning Som ringar på vattnet i Gärdserum, Åtvidaberg. För manus och regi står Pia Oredsson-Tember och hon beskriver pjäsen som "En tidlös pjäs som skulle kunna utspelas idag som på 1 800-talet".

Teater Traska inbjuder till ett drama i 1800-tals miljö, skrivet och regisserat av Pia Oredsson-Tember. Årets drama heter Som Ringar på vattnet, och är en i raden många sommarteatrar producerade av Teater Traska. Pjäsen handlar i år om en by som går från att vara lycklig och harmonisk till att bli kall och fientlig.

Allt börjar när kaplanen Laurentius Hornaeus kommer till byn för att hitta häxor, då slår ett ont frö rot i byns hjärta och en process för att rensa ut människor som inte passar in börjar.

Pjäsen behandlar häxprocesserna och utspelar sig i 1800-talets Sverige men historien, menar Pia Oredsson-Tember, är tidlös.

– Det är en tidlös pjäs som skulle kunna utspelas idag som på 1800-talet, den ligger i tiden för idag är vi lite rädda för det som är nytt, inte alla men många, säger Pia Oredsson-Tember, regissör. Hon fortsätter:

– Den handlar om hur skvaller sprids som ringar på vattnet, hur vi lägger orden i mun och vad konsekvenserna blir av att redan ha fått en uppfattning om någon innan man har träffats.

Många är engagerade i produktionen och ensemblen består sammanlagt av ett sextiotal skådespelare, statister, tekniker och musiker från Kisa, Åtvidaberg och Linköping. Dramat innehåller även mycket musik som är specialskriven för arrangemanget.

– Erik Zentio har skrivit massor av bra musik och vi har full orkester med nyckelharpa, fiol och allt möjligt, för det kommer även att förekomma sång, säger Pia Oredsson-Tember och fortsätter:

– Vi har väldigt roligt när vi gör det här, det är en stor spelglädje bland de som är med och jag försöker göra så att jag från pjäs till pjäs fördelar rollerna så att alla får testa på det mesta och inte fastnar i en typ av roll, så att det blir en utmaning.

Pjäsen hade premiär den 12 augusti ges till och med den 27 augusti, Oredsson-Tember berättar om ett gott mottagande:

- Mottagandet har varit väldigt bra, många kommer fram och tackar efteråt. Ämnet berör många och det märker man på publiken, de suckar med till replikerna och ibland går det ett sus genom dem när en replik har sagt. För det som sker i pjäsen är att folk inte längre tänker och väljer istället att gå den breda enkla vägen istället för den snirkliga stigen, så det är jättekul att publiken reagerar på det här viset.