• Annelie Stålnert är ordförande i Putte Angelins minnesfond. Foto: Tommy Pettersson
  • Annelie och Andreea tar hjälp i förberedelserna av praktikanten på Kreativ Kraft, Felix. Foto: Tommy Pettersson

Till minnet av Putte Angelin

På fredag arrangeras en insamlingsgala till förmån för hjärncancerforskning på uppdrag av Putte Angelins minnesfond. I Tegelsalen hos restaurang Tornet kommer det att hållas föreläsningar av Giuseppe Stragliotto, överläkare i neurologi på karolinska institutet, Peter Milos från Linköpings Universitet och Svenska Hjärntumörföreningen.

Det blir även underhållning av Östgötaprofilerna Lana Brunell, Louise Gylling och Kevin Lehnberg under kvällen. Initiativet till både minnesfonden och och stödgalan kommer från Annelie Stålnert, Andreea Bernicu och Nina Karlsson.

Behövs pengar till forskning

Den 12 december drabbades Putte Angelin av ett stort epileptiskt anfall och efter att ha åkt upp akut till sjukhuset kunde man så småningom konstatera att Putte hade en hjärntumör. Efter den vändan följde en lång kamp mot sjukdomen där läkaren gav Putte ett och ett halvt år kvar att leva. Det blev dock fyra år för Putte med återfall och ett vaccin som man fann efter att hans syster Annelie Stålnert varit ihärdig. Putte Angelin dog den 10 november 2015. Hans systers envishet och vägran att ge upp gav Putte några år till genom att han passade in i Giuseppe Stragliottos studie om vaccinet.

Nu tar hon och hennes väninna,  Andreea Bernicu, nya steg i livet i och med att man startat Putte Angelins minnesfond och nu också ordnar en stödgala.

– Det började med att jag skulle samla in lite pengar till Giuseppe Stragliottos arbete när Putte gick bort. Sedan träffade jag Andreea och vi bestämde oss för att bilda Putte Angelins minnesfond, berättar Puttes storasyster Annelie Stålnert.

Hjälpa andra

Alla pengar som samlas in på galan och andra bidrag till fonden går oavkortat till forskning om hjärntumörer och för en bättre sjukvård. Andreea Bernicu träffade Putte 2007 när han jobbade på Stångs Magasin som hon och hennes man ägde fram till att man sålde 2011.

– Nu inriktar vi oss på att kunna hjälpa andra som har hjärntumör. Vi vill att man ska få information och kunna komma i samma studie som Putte för att skap bättre föärutsättningar Huvudmålet för insamlingen på galan är att samla ihop pengar till en maskin för dr. Giuseppe Stragliotto laboratorie, säger Andreea Bernicu och fortsätter