• Trygga Ljungsbro nattvandrar och är närvarande på nattbussarna. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Hans Salomonsson tog emot priset av Ulf Gustafsson och Muharrem Demirok. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Till Trygga Ljungsbro

Trygga Ljungsbro fick Tryggvestipendiet för sitt arbete med att skapa en tryggare hemort. Och årets hederspristagare blev Hans Salomonsson.

2001 inrättade Stångåstaden ett trygghetsstipendium, för att uppmärksamma och stimulera insatser som skapar trygghet i flerbostadsområden.

– Det är viktigt att lyfta fram dessa människor så att de får synas. Vår förhoppning är att det stärker dem i deras arbete, säger Ulf Gustafsson som är förvaltningschef på Stångåstaden.

Juryn består av Stångåstaden och representanter för räddningstjänsten, polisen, Linköpings brottsförebyggande råd samt Hyresgästföreningen.

Förtroende

Föreningen Trygga Ljungsbro bildades hösten 2013 efter dubbelmordet i Ljungsbro.

– Då gjorde vi en manifestation som jag var pappa till. Efter det kände jag att vi inte bara kunde göra manifestationen, utan att vi var tvungna att gå vidare, säger Anders Rosén, ordförande för Trygga Ljungsbro.

I dag har föreningen har cirka 800 medlemmar, och målet är att bli ännu fler. De nattvandrar och är närvarande på nattbussarna. Föreningen har även anordnat spelkvällar och ett fotbollslag i Korpen för ungdomarna.

– Vi har fått jättebra respons. De unga vet att de kan ha förtroende för oss och de tycker att det är bra att vi finns. Och busschaufförerna säger att de inte har lika mycket skadegörelse längre, berättar Anders Rosén.

Roligt att få uppskattning

Heders-Tryggve är ett hederspris som har delats ut några gånger tidigare år. Hans Salomonsson, som är säkerhetsansvarig i kommunen, har enligt juryn varit ett värdefullt stöd i frågor som handlar om säkerhet inom alla områden, inte minst skolan.

– Att få hederspriset var väldigt omtumlande, jag hade ingen aning om det. Det är roligt att få uppskattning för det jag har gjort, säger Hans Salomonsson.