• I förra veckan gjorde LHC:s före detta backgigant Daniel Rahimi en efterlängtad återkomst i Linköping. Vår tidning passade på att intervjua Davosstjärnan om livet i Schweiz och mycket mer. Foto: Dennis Petersson
  • "Jag tog en promenad på stan och stötte på alla möjliga människor, så det är jättekul och känns oerhört speciellt att vara här igen". Foto: Dennis Petersson

Tillbaka där karriären tog fart

Han kom till LHC för lite mer än fyra år sedan, fick luft under vingarna och utvecklades till en av SHL:s främsta backgiganter. Inför den pågående hockeysäsongen tackade han för sig, packade ihop familjen och flyttade utomlands, men under förra veckan var Daniel Rahimi tillbaka i stan, och vår tidning passade på att ta ett snack med Davosstjärnan om tiden i Linköping, livet i klockornas land och relationen till backkollegan Jonas Junland.

I fyra säsonger var Saab Arena hans arbetsplats. Han känner till tryggheten i omklädningsrummet, han har känt fansens stöttande sång i ryggen och han har delat den så åtråvärda drömmen som gror vid Stångebro. För ishockeystjärnan Daniel Rahimi har LHC en alldeles speciell plats i hjärtat, det var här hans karriär tog fart.

– Rent hockeymässigt har tiden i Linköping betytt jättemycket. Jag fick mitt uppsving i karriären här och fick mycket uppskattning från både tränare, och inte minst fansen, som var fantastiska. När man får det förtroendet brukar det gå ganska fort och vara lite enklare att ta steg framåt, säger backgiganten och fortsätter:

– Jag tycker vi hade många bra säsonger där vi bjöd på bra spel, även om vi inte vann, och dessutom fick jag debutera med landslaget och genomföra mitt första vm. Så det är klart att det har hänt jättemycket, även på det personliga planet då mina båda döttrar fötts här, så det känns väldigt speciellt.

Ett tungt LHC-tapp

Inför den här säsongen var Umeåbördiga backstjärnan en av de absolut tyngsta tappen för Linköpingsklubben. Han packade ihop flyttlasset, tog med sig familjen och flyttade till Schweiz. Efter en lång tid av funderingar föll valet av ny klubbadressen på HC Davos.

– Jag befann mig vid en punkt i karriären där jag ville testa något nytt, och då dök det här upp, och det kändes intressant direkt. Det kändes både som ett bra steg i karriären, då den schweiziska ligan har utvecklats mycket de senaste åren, men också en bra utmaning för mig själv att få prova på något nytt på en helt annan plats, säger Rahimi och fortsätter:

– Det känns bra hittills, laget har väl inte börjat riktigt som vi önskat varken i serien eller i Champions Hockey League, men utanför isen är det kanon. Vi bor ju mitt uppe i Alperna nu, så vi i familjen tycker det är fantastiskt, speciellt att vara ute och vandra. Det är precis så där som man ser Schweiz på vykort, med vackra berg, små fina hus och kossor som betar.

Comeback i stan

När slumpens tärning var slagen stod det klart att den före detta LHC-backen skulle återvända till hemmaborgen i Linköping, men på andra sidan mittlinjen. Under förra veckan avgjordes sextondelsfinalen i CHL, där Daniel Rahimis Davos mötte LHC, något som bidrog till en efterlängtad comeback efter utlandsflytten. 

– Jag tog en promenad på stan och stötte på alla möjliga människor, så det är jättekul och känns oerhört speciellt att vara här igen. Det känns bara konstigt att sitta i det andra omklädningsrummet, säger Rahimi med ett skratt, och fortsätter:

– Det är klart jag har hunnit bygga upp en nära relation med väldigt många som inte tar slut bara för att jag har flyttat, så jag håller kontakten med flera personer här i Linköping fortfarande.

Kollega blev konkurrent

En av backgigantens allra närmaste vänner under tiden i Linköping var kollegan Jonas Junland. Tillsammans utgjorde de ofta en fruktad försvarsduo, både defensivt och offensivt, och när förra säsongen nådde sitt slut stod båda i samma båt. Var ska karriären fortsätta? Nu återfinns båda i Schweiz, men som konkurrenter.

– Det är jätteroligt, vi har ju spelat ihop och varit bra vänner utanför isen, så det kommer givetvis att vara väldigt speciellt att mötas i ligan, men samtidigt väldigt kul att ses. Tyvärr bor vi långt ifrån varandra, han bor i västra änden och jag i östra, så vi hinner inte träffa varandra, men vi talas ofta vid i telefon, säger Rahimi.

Säker på återkomst

Nu siktar backen på att vända den negativa form som Davos haft under inledningen av säsongen för att därmed kunna vara med och slåss om vinsten av den schweiziska ligan. Vad som händer när kontraktet går ut återstår att se, men att karriären avslutas i hemlandet är något han är helt säker på.

– Tillbaka till Sverige kommer jag definitivt. Jag ser inte mig själv spela i Schweiz livet ut, men just nu så trivs jag bra med livet, och sedan får jag fundera på vad jag vill göra när den tiden kommer, säger Daniel Rahimi och avslutar: 

– Det är klart att man hela tiden vill bli bättre och utvecklas, men för mig känns det inte riktigt realistiskt att leva i en dröm att jag ska till NHL, utan jag försöker prestera varje dag, träna hårt och just nu är mitt mål att vinna med Davos.