• Andreas Lindberg.
  • ”Over head squat with dog”. Kanske inte lika tungt som en skivstång, men nog så hårt. Att träna sin hund har fått en ny betydelse. Foto: Julia Kimell
  • Allting som involverad skivstänger tillhör Andreas crossfit-favoriter. Och det får gärna vara högintensivt. Foto: Julia Kimell

Tillbaka i barndomsstaden med crossfit i bagaget

Andreas Lindberg har de senaste åren bott i studieorten Örebro och sedan Stockholm där han nu senast arbetade som personlig tränare och hälsocoach. Nu är det crossfit som gäller – träningsformen som fått ett otroligt uppsving på sistone.

– Jag tycker det är så roligt, och blev verkligen eld och lågor när jag testade för första gången för tre år sedan. Jag har det roligaste jobbet i världen. Det är så fantastiskt tillfredställande att se medlemmarna brinna för crossfit, nå sina mål och få nya vänner. Det är en felföreställning att bara unga vältränade broilergrabbar sysslar med det här. Våra medlemmar är 16-60 år, och det är det som är tjusningen. Alla kan få samma stimulans av träningen, det gäller bara att anpassa övningarna. Det är därför vi bara tar in tolv personer per pass.

Nu är det ett par år sedan han och svågern Martin Jakobsson satsade på det stora gemensamma intresset crossfit på allvar och startade Crossfit Linköping i Tornby.

Listig värvning

– Martin har ett stort kontaktnät och var den drivande kraften i början då jag pendlade från Stockholm. Vi hade inga problem med att få dit folk i början. Martin gjorde en fuling och drog på sig en Crossfit Linköping-tröja och gick och ”provtränade” på alla Linköpings gym och pratade med alla han kunde. Så vi hade en stor bas redan innan vi öppnade, och sedan har våra medlemmar värvat sina vänner, ler Andreas.

Han jämför crossfit-gymmet med en ungdomsgård - fast för vuxna. Många kommer dit för att hänga. Stämningen är god och prestigelös.

Kastade kläderna

Efter att ha utbildat sig till civilekonom och jobbat iklädd kavaj och slips i fem år insåg Andreas att ekonomi inte var hans grej.

Det är en livsfilosofi Andreas har: trivs man inte måste man göra något åt det. Så han kastade kostymen och drog på sig träningskläderna på heltid.

– Jag ville göra något jag brinner för, och vågade ta steget och säga upp mig. Jag såg ett behov hos företag att vilja engagera sina anställda, vilket var upprinnelsen till Hälsojakten. Parallellt arbetade jag deltid som personlig tränare, så jag stod på två olika träningsben.

Åter i stan

I slutet av stockholmsperioden kände entreprenörskapet rycka i honom. Det var dags att ta nästa steg.

– Jag kom i kontakt med crossfit och blev ganska frälst! Konkurrensen i Stockholm var för stor och priserna för höga för att våga ta steget där, men efter att ha involverat Martin bestämde vi oss för att satsa här i Linköping där det inte fanns något.

Crossfit Linköping har nu omkring 200 medlemmar och nästan alla pass blir fullbokade. En gång per år ordnas klubbmästerskap och en väldigt uppskattad klubbfest.

– Själv är jag med på passen alldeles för sällan. Jag brukar gå och skrota på egen hand och tränar 5-6 dagar i veckan.

– Jag är absolut en tävlingsmänniska, men roligast är det fram till tävlingen. Jag har så höga krav på mig själv och vill inte göra mig besviken. Just nu pågår Crossfit Open, och jag kan ibland känna mig lite mätt. Då tänker jag på anledningen till att jag började: att det ska vara roligt att träna.

Andreas tävlar på hobbynivå; träningen blir roligare med mål i sikte. Ryck, frivändningar och stöt hör till favoritövningarna. De kräver både styrka, rörlighet och koordination.

– Så fort fötterna lämnar marken är jag inte så konkurrenskraftig, skrattar han.

Inget för den kaxige

Det är mycket teknik inblandat i de olika övningarna. Bland annat skivstänger, pull up-räcken och kettlebells. Andreas säger att det är vanligt att folk från gymvärlden kommer dit och blir frustrerade över hur svårt det är att plötsligt skicka en vikt över huvudet. Och att någon som ser mycket svagare ut lyckas få upp dubbelt så mycket. Det gäller att lämna egot vid dörren. Under slutet av passen står man och hejar på de som blir klara sist.

– Som ledare är jag ganska pedagogisk och tydlig. Förhoppningsvis är jag lyhörd och kan läsa av människor och anpassa coachningen därefter. En del vill att jag ska skrika på dem, en del vill inte ha någon uppmärksamhet alls. Jag ser dem som individer och inte som grupp.

Bara att våga

Till de som funderar på att börja med crossfit, men tänker att de måste ”träna upp sig först” har han bara en sak att säga.

– Det finns inget snabbare sätt att nå snabba resultat än att börja här och köra tillsammans med andra.

Överlag är Andreas mycket nöjd med tillvaron. ”Lite nördigt, men roligt”, beskriver han sitt stora crossfit-intresse som.

– Det känns bra att vara tillbaka i Linköping, och i nuläget längtar jag inte tillbaka till Stockholm. Allt går så enkelt och smidigt här och jag trivs väldigt bra. Just nu har jag mitt fulla fokus på detta och känner mig inte mätt trots att jag har crossfit som jobb och hobby. De flesta av mina vänner är också crossfitare. Men å andra sidan, tre år är inte så länge. Och jag får en nytändning när jag ser andra uppleva nyförälskelsen i crossfit.

 

FAKTA Andreas Lindberg

Gör: Äger och driver Crossfit Linköping tillsammans med Martin Jakobsson. Driver Hälsojakten, en friskvårdstävling för företag. Åker runt och håller föreläsningar och workshops med Reebok.

Utbildning: Civilekonom, personlig tränare, crossfit-instruktör, och en rad andra träningsutbildningar.

Född: I Linköping.

Bor: I Linköping, efter att ha studerat i Örebro och jobbat i Stockholm. Jag var knappt här när jag var mellan 19 och 31 år och ser nu Linköping med helt andra ögon!

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo, och bostonterriern Lasse, som också gillar att hänga med till gymmet där han får mycket uppmärksamhet.

Intressen: Crossfit, träning, och att lära och läsa om det på bloggar och höra om det i poddar. Man blir aldrig fullärd!

Drömresa: Antingen storstad med god mat eller en aktiv resa.

Inspiration: Alla som går sin egen väg.

Favoritplats i Linköping: Någonstans där det är lä. Här blåser det jämt! Vasastan, området kring Katedralskolan. Där trivs jag bra och går runt mycket med Lasse.

Motto: Gör inte saker du inte tycker är kul! Gör något åt det du ogillar i ditt liv. Det är lätt att åren bara går annars. Valet man en gång gjorde måste inte vara för evigt. Det är en liten chans att ditt 25-årsval rimmar med 40-åriga du.

Träningsbakgrund: Spelade i LHC under hela sin uppväxt, och även fotboll, men slutade när han flyttade till Örebro för studierna. Då blev det mest styrketräning och fotboll på skoj. Har även ägnat sig en hel del åt långdistanslöpning med några avverkade halvmaror och Lidingölopp.

Favoritmusik: Blir rätt trött på träningsmusiken jag hör hela dagarna, så jag brukar föredra lite lugnare hiphop.

Oväntad talang: Jag är fantastiskt bra på limbo, mina 199 centimeter till trots.