• Simon Juhlin, ordförande för psykologkongressen PS17, var nöjd med årets upplaga i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • På arbetsmarknadsmässan representerades Sveriges Psykologförbund av Marina Andersson, Linus Olsson Collentine och Karl Eriksson Dahl. Foto: Dennis Petersson
  • En av psykologstudenterna på plats var Åsa Blomquist från Mittuniversitetet. Foto: Dennis Petersson

Tillbaka i Linköping - där allt började

Med välkända föreläsare, otaliga aktiviteter och inte minst en givande arbetsmarknadsmässa gjorde kongressen PS en succéartad återkomst i Linköping. Psykologstudenter från hela Sverige fick en ypperlig möjlighet att knyta kontakter och fördjupa sina kunskaper ytterligare under tre intensiva dagar på LiU. "Jag är supernöjd", säger Simon Juhlin, ordförande i arrangörsföreningen.

För nära tio år sedan fick ett gäng Linköpingsstudenter i uppdrag att skapa en heldagskonferens för universitetets psykologprogram, vilket de gjorde, och lite till. Resultatet blev en gemensam aktivitet för landets samtliga psykologstudenter, och sedan dess har kongressen, som i år gick under namnet PS17, rest runt i Sverige och växt sig allt större. I år slöts äntligen cirkeln när arrangemanget återvände till hemstaden Linköping för ett historiskt och ambitiöst tioårsjubileum.

Perfekt verktyg

– Idag har vi besök av totalt 560 psykologstudenter och PTP-psykologer som representerar landets samtliga psykologprogram. Utöver det har vi mängder av utställare och föreläsare på plats, och kongressen är ett perfekt verktyg för att få in lärande som annars inte ingår i utbildningsplanen, men också för att knyta kontakter, få kontakt med arbetslivet och skapa gemenskap oss psykologstudenter emellan, berättar Simon Juhlin som är ordförande för PS17.

Arbetsmarknaden

Under en tredagarsperiod hade deltagarna möjlighet att lyssna till föreläsare så som Gerhard Andersson, Armita Golkar, Johan Håkansson och Amanda Kullenberg. De hade även möjlighet att träffa olika aktörer från arbetsmarknaden, däribland Sveriges Psykologförbund.

– Vi är väldigt relevanta bland alla studenter då vi har en anslutningsgrad på ungefär 80 procent bland yrkesverksamma psykologer, men vi försöker också rikta in oss mer mot studenterna för att de ska ha möjlighet att påverka sin egen framtid. Kongressen är ett perfekt forum för oss att nätverka, säger Linus Olsson Collentine, ordförande för studeranderådet, och fortsätter: 

– Förebyggande arbete och hur vi jobbar med första linjens hälso- och sjukvård är två aktuella frågor för psykologer. Det finns nästan inget området där psykologer tappar idag, utan överallt i samhället blir vi allt mer populära, vilket är fantastiskt för oss. Jag tror man börja förstå hur stor kompetens psykologer har.

Student på plats

En av studenterna på plats var Åsa Blomquist från Mittuniversitetet i Östersund. Hon besökte kongressen för tredje gången, mycket för att skaffa sig kunskap om eventuella arbetsgivare i framtiden.

– Jag tycker om PS som koncept. Det är ett bra tillfälle att kanske mingla med framtida kollegor och arbetsgivare. Jag tror det kan vara svårt att veta vilka företag som är intresserade av psykologer, om man ska söka upp den kunskapen på egen hand, avslutar hon.