• Konstnär Emelie Ånskog lärde ut silkespappersteckningens ädla konst. Foto: Julia Kimell
  • Orange, gult, blått, eller kanske lite av varje? Foto: Julia Kimell

Tillbaka i stan på City art link

På helgens City art link fanns gott om aktiviteter för hela familjen. Konstnären och tidigare linköpingsbon Emelie Ånskog ordnade skapande verkstad i Missionskyrkan. I dag är hon förutom som konstnär verksam som föreläsare om skapandets drivkraft, mod och möjligheter.

– Jag frilansar inom litterärt och konstnärligt skapande. Både som lektör och så läser jag manus inför publikationer, och är kulturskribent, berättar hon.

Hon har haft pedagogisk verksamhet två år tidigare under City art link. Enligt henne handlar konstnärskapet mest om envishet.

– Jag har inte valt att bli konstnär, det känns inte som jag haft något alternativ, säger hon och berättar att hon har kreativa äldre släktingar som inte haft samma möjligheter att ta steget ut.

Tvungen att skapa

Skapandet är hur som helst viktigt, och vad sedan slutresultatet blir är mindre viktigt.

– Att skapa är motsatsen till destruktivitet. Jag vill inte rikta in mig för mycket på någon särskild genre, med risk för att missa något. Det är så mycket som ger inspiration, och jag försöker vara öppen som ett barn. Barn ser på sin omgivning med möjlighetsglasögon.

I lördags hade så både barn och vuxna möjlighet att ta på dessa glasögon och göra silkespapperskollage. Vad fick de då för vägledning av pedagogen?

– Jag säger bara en sak, nämligen att man inte kan göra fel. Man ska inte behöva ha prestationsångest, avslutar hon.