• Linköpingsklubben ägnar sig bara åt fotboll för tjejer och kvinnor sedan 1977. Här ser vi ordföranden Malin Ljung, till vänster, tillsammans med delar av seniortruppen och dess ledare och tränare Thomas Eriksson, Mats Johansson och Kenneth Åkerström. Foto: Leif Larsson

Tjejernas BK Tinnis fyller 50 år

Började som bandyklubb för herrar

Den klassiska Linköpingsklubben BK Tinnis fyller 50 år i år. Från början var det en bandyklubb för herrar, numera en förening för tjejer och kvinnor som spelar fotboll. Den 23 augusti firas 50-årsjubileet.
– Födelsedagen är den 24 augusti men vi firar mitt på dagen den 23:e, en söndag. Vi anordnar en BK Tinnis-dag vid Skarpan både för att internt stärka klubbkänslan och förmedla vår historia och även för externa besökare att komma och testa fotboll. Vi har också skapat en jubileumssajt där bland annat före detta spelare berättar minnen. Många har passerat Tinnis genom åren, redogör Malin Ljung, ordförande i klubben.

BK Tinnis startade alltså som en bandyklubb 1965. I början på 70-talet kom damfotbollen in i bilden och 1977 drog sig bandysektionen ur och sedan dess är det en fotbollsklubb enbart för tjejer och kvinnor.

– Klubben har aldrig riskerat att försvinna även om lag lagts ned ibland. Det har gått upp och ner men vi kommer alltid igen, bedyrar Malin.

Många lag

I dag har klubben 194 medlemmar varav 156 är aktiva. Man har ett a-lag som spelar i division 1, tredjenivån, och ett u-lag som spelar i division 4. Dessutom sju flicklag där utövarna är mellan sex och 16 år. Varje flicklag har omkring 20 spelare. Seniortruppen håller till på Karlbergsplan medan ungdomarna lirar på Skarpans IP.

– De två seniorlagen har en gemensam trupp på 27 spelare och det är egentligen lite tunt. Det stärks upp av spelare från det äldsta flicklaget. Varje år startar vi ett nytt sexårslag och det är i åldrarna sex till nio år som de flesta börjar spela. Vår utmaning är att få flera att börja och att få tjejerna att fortsätta när de är 13-14 år, påpekar ordföranden.

Ideella krafter

Det finns dock fördelar för vad gäller rekrytering för dem som bedriver fotboll för tjejer i Linköping. EM som spelades för några år sedan inspirerade liksom förebilderna i Linköpings FC ständigt gör. BK Tinnis har en annat plus för fotbollsspelande tjejer.

– Det är skönt att veta att vi är högsta instans. Ofta är det killar som får de största resurserna i en klubb men här går tjejerna alltid först. Inte för att Tinnis är en stor och rik klubb. Snarare tvärtom en liten där i princip alla insatser är ideella. Då krävs eldsjälar och sådana finns det gott om. Malin nämner speciellt seniorernas lagledare Kenneth Åkerström som gör mycket i klubben.

– Utan hans insatser skulle vi nog inte ha en seniorverksamhet, klargör ordföranden. Att det är en liten förening gör det lättare att få sin röst hörd samtidigt som gemenskapen är stark.

– Det är häftigt att vi hållit fast vi damfotboll i alla år. Många visar stort engagemang, ledare, föräldrar och före detta spelare som också gör insatser. Vi har tuffa förutsättningar men gör vad vi kan, det är lite av vårt motto, förklarar Malin Ljung, ordförande i anrika BK Tinnis som med sin obändiga inställning säkert också kan fira 100-årsjubileum 2065.